Stavern folkehøyskole
- Helgeroveien 102, Stavern
- Telefon: 33 15 68 00
- E-post: post@stavernfhs.no
- Elevplasser: 122
- Undervisning pr. uke: 30
- Skolestart: 23.08.2025
- Sted: Stavern
- Studietur for skolen: Hemsedal
På Stavern folkehøyskole får du muligheten til å utforske og utvikle deg selv, uansett om du er interessert i politi- eller ambulansearbeid, mange forskjellige idretter eller om du bare ønsker en ny start.
Vi har dyktige lærere med profesjonell bakgrunn i fagene sine, som ønsker at akkurat du skal lykkes og trives.
-Jeg har deltatt på PLIVO-øvelse med politiet, øvd på deeskalering og mye mer. Læreren vår har jobbet i politiet i 12 år, så alt vi lærer er veldig relevant. Stina, Blålys
-På Stavern folkehøyskole har jeg forbedret teknikken min på alle apparater. Instruktørene her er helt rå! Mathea, TURN
Linjer og valgfag
Du fordyper deg i linjefaget ditt sammen med linja gjennom hele skoleåret. I tillegg velger du blant spennende og varierte valgfag og valgfagsturer. Her kan du velge både heldagsfag og 2-timersfag. Vi har også en valgfagsuke hvor du kan velge fag som er kreative eller aktive, eller tur til utlandet.
Lærerike turer
I starten av skoleåret har vi en oppstartstur som alle elevene er med på. Her blir vi kjent med hverandre på tvers av linje og internat. Alle linjene reiser på studietur enten i Norge og/eller til Afrika eller Asia. Studieturene er fylt med faglig relevant læring, nye perspektiv på liv og samfunn, og spennende opplevelser. Valgfagsturer til Europa eller i Norge. Rundt påske drar hele skolen en uke til Hemsedal med masse aktivitet og godt fellesskap.
Er du klar for å oppleve ditt viktigste år?
Velkommen til Stavern!
Vårt slagord er: DRØMME - LEVE - FORANDRE
Vår visjon er at du kan få drømme stort, leve ekte og gjøre en forskjell.
Gjennom linjer av høy faglig kvalitet, variert valgfagsmeny og et godt skolemiljø, gir vi deg folkehøyskoleåret du drømmer om. Studieturene tar deg lenger enn du vil komme som turist, og lærerne brenner for faget sitt - og bryr seg om akkurat deg!
Elever blir gjennom fellesfag utfordret faglig, sosialt og personlig. Alle elever bidrar til felleskapet for å skape et kreativt, godt og trygt miljø.
med forbehold om endringer i timeplanen for 2025-26
Vi er ekstra stolte av vår valgfagsordning. Her får du stor valgfrihet og kan kombinere små og store fag i tillegg til linjen din. Fagene varer alt fra en halve dager til en hel dag (XL), så her får du muligheten til å fordype deg i flere fag. Endringer i valgfagsmenyen for 2025-26 vil forekomme;
Pris: 15 000,-
Med majestetisk natur og bølgende åser blir Alentejo bli beskrevet som Portugals Toscana. Vi skal bo på en surfecamp omgitt av vakker natur, nysgjerrige esler(!) og fantastiske bølger!
Pris: 3 000,-
Vi drar på en lengre hyttetur i skogen hvor vi skal lære å bruke naturen som overlevelse. Kanskje får vi også muligheten til å hjelpe til på jakt.
Vi setter sammen et skoleband hvor målet er konsert for hele skolen!
Her terper vi på teknikker, slik at vi kan få til skikkelig spill på slutten av økta!
Her lærer du å spille gitar! Vi har flere ferdighetsnivåer slik at du finner en gruppe som passer deg.
Du får ta kurset "Veien til golf" med golfpro ved Larvik golfklubb. Du lærer teknikker og presisjon fra utslag til putting.
Kreativ? Du liker å skape og lage ting med hendene og å la fantasien løpe fritt. Du kan lage ting til eget bruk eller å gi bort i gaver.
Lær litt kampsport på en morsom og uformell måte. Faget utvikler styrke, utholdenhet og bevegelighet. Her får du prøve litt av alt!
Her får du prøvd deg i skolens klatrevegg, og du vil lærer deg sikring og teknikk. Senere på året vil det være mulig å ta brattkortprøven.
Her får du mulighet til å lage din helt egen unike kniv og slire. En brukskniv du kan ha glede av i friluftslivet, resten av livet. Her kan du utvikle din formsans og skape behagelige linjer og design
Faget for deg som er kreativ, oppfinnsom og liker å bruke hendene. Her vil du lære å bruke verktøy, og vi jobber med tre, metall, keramikk og lær. Vi lager alt fra bruksgjenstander til pynt.
Du lærer deg basic skills i matlaging.
Se rundt deg! Dette er faget hvor vi fanger øyeblikket, eller får øyeblikket til å leve i et bilde. Vi bruker mobilkameraet -utstyret er ikke så viktig som brukeren og øyet som ser.
Vi bygger modellfly, og blir vi ferdige så skal vi ut å fly de også.
I undervisningen fokuserer vi på innlæring av grunnleggende teknikk og taktikk, og vi setter av masse tid til spill. Forløpet er sammensatt i 3 moduler: Spillforståelse, teknikk og taktikk
Rampelys er for deg som liker å stå på scenen. Her boltrer vi oss i underholdende oppsetninger innen dans og musikal.
Vi baserer selvforsvarstreningen vår både på det fysiske og det psykiske aspektet. Mye går ut på å gjenkjenne situasjoner.
Lyst til å lære deg sjakk, eller videreutvikle deg? Skolen har mange sjakkbrett og det kanskje setter valgfaget opp en skoleturnering for alle elevene.
Her kan du lære deg å lage smykker som ringer, armbånd, øredobber og lignende.
Vi bruker både skolen og Stavern som klasserom. Vi skal blant annet trene, spille, gjøre forskjellige aktiviteter og dra på tur i nærområdet.
Ingenting sier folkehøyskole mer enn strikking. Her kan du lære deg å strikke skjerf, lue, pledd, og kanskje til og med en jakke?
Her får du et treningsprogram for å trene både styrke og kondis, med god oppfølging av lærer.
Vi tilbyr et eget treningsprogram i styrke for jenter.
Hva trenger du for å overleve ute i naturen, og hvordan kan du bruke naturen til hjelp og nytte?
Vi går i bassenget og benytter oss av denne fantastiske treningsformen; Svømming. Du får lære forskjellige svømmestiler, øve på stup, redning og selvfølgelig mye lek og moro.
Vi spiller Volleyball! Du vil lære mye om spillforståelse og grunnleggende teknikk.
Dette er et valgfag der du kommer som du er, og det spiller ingen rolle om du har gjort yoga før eller ikke. Undervisninga blir lagt opp slik at alle gjør øvelsene i sitt eget tempo.
I 2. valgfagsperiode får elevene velge forskjellige fag hvor blant annet dilemmatrening, solidaritet, demokrati, miljø og bærekraft står i fokus.
Obligatorisk: Ja
Pris: Inkludert i linjepris
Varighet: 5 dager
Hvorfor dra langt når man har de beste skiforholdene i vårt eget land?!
Hele skolen drar på en ukes tur til Hemsedal. Dette er uken både for deg som liker fart og alpint, deg som liker høyfjellsturer, eller deg som vil kose seg foran peisen med en god bok.
Videre skal vi spise masse god mat, ha hyggelige kveldssamlinger og mye underholdning. Denne turen blir et av årets høydepunkt for mange!
For de som ønsker å stå på ski/snowboard vil heiskort og utleie av utstyr koste ekstra.
Hos oss finner du flere typer rom på forskjellige internater:
Et internat består av ca 10 - 15 elever.
Dobbeltrom og enkeltrom med eget bad koster omlag 2725,- til 7750,- ekstra pr semester.
Se bilder og film fra skolens rom og fasiliteter her!
I forbindelse med linjeundervisningen har skolen mange spesialrom og undervisningsrom, og det aller meste er tilgjengelig for våre elever på fritiden.
Kyststien i Stavern byr på kanskje Norges flotteste omgivelser for en joggetur.
Stavern, også kalt Norges smilehull, er en unik og sjarmerende liten by ved havet.
Stavern er vakker fra naturens side, men byen har også en rik historie. Stavern ligger rett ved vannkanten med historiske bygninger og et sjarmerende sentrum med koselige gågater med mange cafeer, bakerier og småbutikker. Stavern har over 200 dager med sol i året!
Stavern ligger rett utenfor Larvik, som har gode transportmuligheter videre:
Folkehøyskolene har 6 skoledager i uken, og en vanlig undervisningsuke på Stavern fhs består normalt av;
Med forbehold om endringer i timeplanen for 2025-26.
Last ned timeplan som pdf ↓Under ser du en kortversjon av årsplanen for 2025-2026:
Skolestart 23. august 2025
Uke 41 - Høstferie
Juleferie fra medio desember
Jan/feb - Studieturperiode
Uke 8 - Vinterferie
Mars - Hemsedal
Uke 14 - Påskeferie
Skoleavslutning 9. mai 2026
Endringer kan forekomme
Vi har flere større prosjektdager og -uker i skoleåret, basert på Aktivitet, Kreativitet og Samfunn.
Aktivitet - På våren drar vi også en uke til Hemsedal.Gjennom skoleåret har vi flere felleskapsdager hvor vi blander linjene. Her blir det aktivitet av alle slag.
Kreativitet - Scenekamp. Elevene blir delt opp i grupper på tvers av linjene og kjemper om trofeet om beste sceneunderholdning.
Samfunn - Skolen støtter forskjellige prosjekter. Elevene arbeider og har innsamlingsløp til inntekt for disse prosjektene.
Kveldsaktivitetene varierer noe fra uke til uke, men fokuset er på at man både skal kunne ha det hyggelig sammen og slappe litt av;
Det er våre stipendiater som vil være med å tilrettelegge for flere av disse aktivitetene.
Du må fylle 18 år samme år som skoleåret starter.
Stavern fhs har ellers ingen formelle opptakskrav, men vi ser på helheten i søknaden, vitnemål og søkerens motivasjon.
Vi tilrettelegger for alle dietter, men ved spesialkost kan det tilfalle en liten merkostnad i måneden.
Gi oss beskjed i god tid slik at vi kan legge til rette for deg.
Vi tilpasser så langt det er mulig slik at det blir mulig for deg å delta på lik linje med de andre.
Det kan f.eks. være:
Ta kontakt med oss om for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov.
Jostein er en sånn fyr som kan steppe inn som vikar i de fleste fag, noe elevene vil se blant annet i fellesfagene og valgfagene han har. Jostein elsker å være ute på sjøen i kajakken sin eller på hytta med familien.
Epost: post@stavernfhs.no
Telefon: 33156800
Eva er vårt smilende ansikt utad ettersom hun betjener skolens kontor. Hun er født til denne jobben og nærmest født på jobben. Hun har vokst opp på skolen og vet alt som er verdt å vite om skolens drift og historie. Videre er hun et orakel når det kommer til system og orden noe både elever, lærere og selv rektor kan prise seg lykkelige for.
Epost: post@stavernfhs.no
Telefon: 33156800
Ståle har lærerutdanning fra Høgskolen i Oslo og musikk fra Høgskolen i Staffeldtsgate. Han har jobbet deltid som gitarist, og vært lydtekniker og produsent i Sounderground Studio i Oslo.
I tillegg til musikken så har tennis en minst like stor plass i hverdagen til Ståle, som han driver på med aktivt.
Epost: sg@stavernfhs.no
Telefon: 90 09 11 73
Audun er et naturtalent når det kommer til idrett. Han er irriterende god. Heldigvis er han flink til å lære fra seg og gjøre andre gode også. Han skaper godt humør rundt seg, både blant elever og kollegaer. Audun har en bachelor i idrett og friluftsliv fra Høyskolen i Agder og University of South Australia. Han har 18 års erfaring som lærer i folkehøyskolen.
Epost: ak@stavernfhs.no
Telefon: 99 04 16 03
Mia er en erfaren sykepleier, som har vært borte i de fleste utfordringer helsefaget byr på. Mia møter alle utfordring med positivitet og pågangsmot. Hun er opptatt av å se hver enkelt elev, og det elevene sier om Mia tyder på at hun lykkes svært godt som 113-lærer:
- En engasjerende og morsom lærer
- Aldri en kjedelig time
- En trygg person som det er lett å gå til
Epost: post@stavernfhs.no
Telefon: 33156800
Fredrik er utdannet politi, med spesialisering innen Beredskapsplanlegging og Katastrofe- og krisehåndtering. Han jobbet 12 år som politi i Oslo før han kom til oss. Før politiutdanningen studerte han medisin grunnfag, jobbet i fengsel og Brannvesen. Som lærer er Fredrik opptatt av Learning by doing. Han fryder seg når elevene får mestringsfølelse, gjerne litt utenfor komfortsona.
Epost: fh@stavernfhs.no
Ruth Silje har lang erfaring med å jobbe ungdom. Hun er utdannet innen veiledning, og har masse trening i å coache mennesker i ulike livssituasjoner. Ruth Silje har en mastergrad i Ledelse og menighetsutvikling. Ruth Silje er helt uvurderlig som skolens sosiallærer, rådgiver og pedagogisk multikunstner.
Epost: rsb@stavernfhs.no
Telefon: 48242980
Per Andreas er utdannet fra Olympiatoppens topptrenerstudie på NTNU og har mange år bak seg som landslagssjef i Norges Kickboxingforbund. Med Per Andreas som lærer er du garantert proff og god oppfølging, og elevene får oppleve andre treningsmetoder og undervisning utenfor turnhallen.
Epost: par@stavernfhs.no
Telefon: 90108225
Instagram: @www.instagram.com/per_a_ringsby
Helene er ei optimistisk og glad dame. Hun er utdannet sosionom, med fordypning i familie og nettverk. Helene har mye erfaring i å jobbe med mennesker med ulike behov. Hun har også utdannelse innen friluftsliv, noe som kommer elevene til gode i form av gode turopplevelser.
Epost: hoe@stavernfhs.no
Daniel er en skikkelig vannsportentusiast! Han har Bachelor i Idrett & friluftsliv fra USN, i tillegg til å ha omtrent alt som finnes av kurs innen hav- og elvepadling og rafting. Han har også en lidenskap for racketsport i alle former, og vil være med å utfordre elevene i spill og forståelse.
Daniel er opptatt av å skape et trygt læringsmiljø hvor du kan få pushet grenser i trygge rammer.
Epost: dss@stavernfhs.no
Telefon: 90 02 04 57
Kristin er ei hyggelig og uhøytidelig dame. Hun er utdannet sosialantropolog, og har i mange år jobbet som lærer på Stavern folkehøyskole som linjelærer på en bistand/reiselinje. De siste 4 årene har hun bidratt med sitt engasjement, kompetanse og varme på Botreningslinjen.
Epost: koa@stavernfhs.no
Telefon: 33156800
Henriette er ei positiv, sprudlende og kreativ dame. Hun har vært lærer i Oslo i flere år, hvor hun også fortsatt jobber litt i kulissene bak store TV-produksjoner. Henriette har er har et pågangsmot som gjør henne klar for det meste som kommer hennes vei. Henriette er en del av teamet på Botreningslinjen.
Hun er også dama bak podcasten vår, Boblepodden!
Epost: hkd@stavernfhs.no
Telefon: 33156800
Ronald har det overordnende ansvar for at du spiser sunt og i det hele tatt får et godt hjem her på skolen. Kontoret hans er alltid åpent for besøk, enten du vil rise, rose eller bare trenger en voksen å prate med.
Epost: rk@stavernfhs.no
Telefon: 33156850
Siw-Hege er dama som sitter på pengesekken og passer på at det ikke går mer ut enn det kommer inn. Hun hjelper både elever og ansatte med å få endene til å møtes og hun har en egen evne til å få tall til å høres trivelig ut.
Epost: shd@stavernfhs.no
Telefon: 33 15 68 00
Folkehøgskole er ikke bare for de som skal studere seinere. Les hvorfor Anton, Mia Kristine, Maja og Thomas ville gå på folkehøgskole.
Da Maja (24) ikke fikk lærlingplass som ambulansearbeider, falt valget på et år på folkehøgskole. Der fikk hun troen på seg selv tilbake.