Til hovedinnhold

Møre Folkehøgskule

  • Elevplasser: 110
  • Undervisning pr. uke: 30-35
  • Skolestart: 25.08.2025
  • Verdigrunnlag:
    Frilynt
    Dei frilynte folkehøgskulane har verdigrunnlag som ikkje tek utgangspunkt i eitt bestemt livssyn. Dei vil gjerne ha elevar med ulike interesser og livssyn.
  • Tilbyr: Vegetar, vegan
    Dei fleste skulane legg til rette for dei som har matallergiar og andre behov. Ta gjerne kontakt med skulen.
  • Sted: Ørsta
Søk på skolenLinjer
Skap ditt eige eventyr! 🌍✨ Utforsk spektakulær natur i nord eller eksotiske reisemål i sør. Vel ei heiltårslinje eller miks to halvårslinjer – du bestemmer! Her får du variasjon, store opplevingar og vennskap for livet. Bli med på studieturar som kanskje blir dei beste i livet ditt! 🏔️🌴

Vel linja di for skuleåret 25-26! 🎒✨

Allereie no kan du velje ei heilårslinje for skuleåret 25-26! Du kan også søkje på halvårslinjer for våren 25 og hausten 25. Etter nyttår kan du søkje halvårslinjer for våren 2026!

Du kan velje mellom heilårslinjene:

Eller vel ei halvårslinje:

Halvårslinjer haust 25:

Halvårslinjer vår 26:

NB! Det kan bli endringar i linjetilbodet. Følg med på vår nettside: www.more.fhs.no!

Studieturane våre utenlands er dei lengste i folkehøgskulen, opptil 8 veker tilsaman på et år! I tillegg til eventyr og opplevingar lærer vi også om utfordringane i områda vi besøker. 🌍✨

 

 

Dette står vi for

På vår skule er dette viktig:

🎓 Skap ditt unike skuleår ved å velje blant spennande linjer – eller kombiner fleire for å lage din perfekte miks!

🌍 Fantastiske studieturar tek deg ut i verda, alltid med meining og ettertanke.

🤝 Vi har eit breitt linjetilbod der du møter både dei som liknar deg og dei som har heilt andre interesser.

Kjerneverdiane våre:

Her blir det opplevingar for livet! 🌟

  • Fellesfag om det å verte vaksen og måtte stå opp for seg sjølv og andre.
  • Fellesfag: Økonomi og jus i kvardagen
  • Laurdagsseminar med aktuelle tema
  • Morgensamling der heile skulen er samla
  • Fellesfagsveker der vi fokuserer på å gjere ting sammen på tvers av linjene
  • Felles turar og opplevinga

Vi har ein timeplan med mange valgfag og et stort spekter av tema å velge mellom. Er du den kreative og kunstneriske? Eller er du meir den som trivast med fysisk aktivitet og utfordringar? Vi har noko for ei kvar interesse. Kvar veke vil du ha mellom 6 og 10 timar valgfag.

Animasjonsfilm/kortfilm historie

Vi får innblikk i og går gjennom ulike filmtypar som: novellefilm, dok.film, musikkvideo, reklamefilm, animasjonsfilm, oppdragsfilm og eksperimentell film. Bakgrunnsinformasjon og diskusjon.

Asiatisk mat

I dette valgfaget lærer vi å lage en del typiske kinesiske matretter f.eks Kungbao kylling, vårruller,osv. Vi skal også rulle sushi, smake på wasabi og teste japansk washoku

Ballspill

Vi bruker gymsalen til ulike ballspill, som innebandy, volleyball, fotball, kanonoball, basket og håndball. Elevenes ønsker er styrende for valg av aktivitet!

Dokumentarfilm

Vi skal sjå eit utval av dokumentarfilmar med ulike tema og problemstillingar som dannar grunnlag for diskusjon.

Fotball

Med både futsal og kunstgrasbane til disposisjon kan ein få leike seg med både gamle og nye kunster. Her driv vi med alt frå firkantar, kampar og "old school" løkkefotball. Litt teknikk og øving, men mest spel. Mogleg å delta for alle, alt frå den glade mosjonist til skulens eigen Messi!

Kajakk

Vi fokuserer på gode opplevelser i kajakk, hvor vi tar utgangspunkt i den enkeltes ferdigheter. Sikkerhet og mestring står sentralt, sammen med øving på teknikk.

Kampsport

Skolen har en god ekspertise på kampsport med en lærer med svart belte i Tae Kwondo og en rektor som tidligere landslagsbokser.

Klatring

I klatring fokuserer vi på trygg opplæring i klatreveggen, hvor målet er å ha gode opplevelser mens en utfordrer seg selv. Du får grundig opplæring i sikkerhet og klatrerutiner.

Klubb for personer med funksjonsnedsettelser

Valfaggruppa arrangerer klubbkveldar for personer med funksjonsnedsettelser i Ørsta og Volda området der vi har program, servering og dans. Flott erfaring for videre arbeid eller utdanning!

Knutekunst

Med fargerike kinesiske trådar får du lære å lage figurar og pynt. Faget gir ei grunnleggande innføring der ein startar i det små med enkle knutar. Etterkvart får ein lære stadig meir innfløkte teknik

Litt om Asia

Det for den som vil vite mer om en del asiatiske land, både om historie og kultur f.eks. Nord-Korea, Sør-Korea, Japan, smil i Angor, Kambodsja, Mongolia, Myanmar, Taiwan, språk i India og Pakistan

Massasje

Lær å bli en dyktig massør på rygg, nakke og skuldre. Du lærer de samme teknikkene som en diplomert massør på overkroppen. (Vi masserer ikke nedenfor ryggen). Skolen har plass til 24 elever samtidig i faget, og har utstyr til samtlige.

Massasje for viderekomne

For de som tar massasje på høsthalvåret, er det mulig å gå mer i dybden på massasje. Vi tar for oss triggerpunktbehandling og tøyning, samt enkel diagnostisering og behandling, og får en dypere forståelse for hvordan anatomien fungerer. Noe mer teori enn massasje valgfag.

Origami

Origami er kunsten å brette papir til ønsket design. Geometriske regler brukes mest. Ori betyr å brette og gami betyr papir. Vi lærer oss å brette en del dyr fra vanskelighetsgrad 1 til 3.

Pardans

Vi jobber mest med en swingvariant som heter "Bugg". Ellers lærer vi litt vals, tango, gådans og noen gammeldanser. Det kreves ingen forkunnskaper for å delta på pardans valgfag.

Pilates

Vi trener en serie på 35 øvelser som er basert nært opptil grunnleggeren av Pilates, Joseph Pilates. Fin forebyggende trening mot skader og veldig bra for kjernemusklatur (core). Du får eget kompendium til senere trening.

Quiz

På Møre Folkehøgskule har tradisjon for quizkveldar. Her blir valfaget si oppgåve å leite fram både ny og gamal kunnskap, samt finne artige vriar på det å ha og framføre ein quiz. Valfaget står for gjennomføring av fredagsquizen på skulen, som er ein populær sosial arena for elevane. Her er alle kategoriar velkomne!

Skateboard

Ørsta har flere gode skateanlegg i nærheten med innendørs skatehall i Hovdebygda, pumptrack ved Ørstahallen og utendørs skatepark med bowl i Volda. Vi har også eget klassesett med carver skateboards!

Strikking og hekling

Du får lære grunnleggande teknikkar, å strikke mønster av ulike typar, og ulike typar plagg. Alle greier å produsere ting som ein kan bruke sjølv, eller gi til vener og slektningar til jul.

Teatersport

Vi lærer grunnleggande dramateknikkar, tryggheitsøvingar og små sketsjar og episodar.

Teikneserie

Vi går igjennom kva ei teikneserie er; einskildrute, stripe, side, snakkeboble og lydmalande ord, action i bilete og rørsle med fartslinjer.

Topptur Sunnmørsalpene

Målet å oppleve gleden med å gå på topptur i Sunnmørsalpene på en trygg og lærerik måte. Lokalkjennskapen til fjella gjør at vi har unike muligheter til å få fantastiske opplevlser.

Treningslære

Målet er å oppleve treningsglede i praksis, gjennom fysisk aktivitet, først og fremst i treningsstudio. Vi fokuserer på treningsmetoder som funker, med øvelser som gir stor effekt.

Volleyball

Her tar vi volleyballen som de har lært på skulen litt vidare. Ved å lære oss dei riktige teknikkane kan vi saman få til mykje spel og moro. Kampar både internt og eksternt er mogleg då vi har eigen gymsal og sandvolleybane. Eit valfag som ikkje krev dei store forkunnskapane, men lysten til å delta!

Skulen ligg midt i Ørsta sentrum, fire kilometer frå Ørsta/Volda lufthamn Hovden der Widerøe har fleire daglege direkte flyruter til Oslo og Bergen. 

Rett utanfor skulen går det daglige dag -og nattbussar til Oslo/Bergen/Trondheim, og timeekspress til Ålesund, som er den største byen mellom Bergen og Trondheim. 

Møre Folkehøgskule ligg ca 1,5 time unna Ålesund flyplass, som og har direktefly til utlandet. 

Finn reiserute fra der du bor

  • Sunnmørsalpene ligg rundt Møre Folkehøgskule med fantastiske fjell til vandring på barmark og snø
  • Ørstafjorden er næraste nabo, 150 meter unna
  • Flyplass 5 minutt unna skulen. Direkte fly fra Oslo og Bergen
  • Ørsta sentrum med kjøpesenter, kino og kulturhus i gangavstand
  • Fleire trengingsenter i gangavstand 
  • Høgskole i Volda 10 minutter unna med buss
  • 2 skisenter 20 minutter unna. (Ørsta Skisenter og Volda Skisenter)
  • 5 andre skisenter ligg 1/2-2 timer unna skolen
  • Fleire surfestrender innan 1/2-2 timers kjøretur
  • 15 linjetimar pr. veke. Turar i regionen, kanskje med overnatting. Planlegging før og refleksjon etterpå
  • 6 timar fellesfag
  • 6-10 timar valgfag
  • 4 timers laurdagsseminar
  • 4-6 veker på utenlandsturer der ein har undervisning kvar dag
Last ned timeplan som pdf ↓
  • Skulestart helårs og halvårs høst ca 25. august
  • Skulestart halvårs vår ,6. januar kl 10.00
  • Skuleslutt Ca 15 mai 

Felles "bli kjent"-tur og "avslutningstur for heile skulen. Reiseperioder for linjene etter haustferien og mellom vinter- og påskeferie.

  • Klubben - Her aktiviserer vi personar med funksjonsnedsettingar i frå nærmiljøet som treng tilrettelagde aktivitetar 10 kvelder i løpet av skuleåret.
  • Bjorli (Spenningskurset)- Aktivitetsveke for folk med behov for tilrettelegging. Her er det ski, leik og moro som står i fokus. Elevane er instruktørar for jenter og gutar i alder 12-60
  • Håpskolen - Dette prosjektet går i hovedsak ut på å støtte ein kinesisk barneskule med utstyr og økonomi. I tillegg besøker linjen "Kina - Midtens rike med Japan" skulen som ein del av klassa si rundreise i Kina.
  • Prosjekt for bevaring av korellrev på Bali.
  • Hjelpeprosjekt i Thailand

Hos oss har vi alltid ein tilsett på jobb som er med på å sette i gang aktivitetar på fritida.

Aktivitetar kan være filmkveld, quiz, skikøyring, skatehallen, teater, kino, aktivitet i gymsal og mange andre ting etter lyst og behov. 

Vi ønsker at du blir 18 år før årsskiftet det året du søker. Tilbod om plass blir sende ut 1.februar. 

Dette legg vi vekt på ved opptak:

  • Søkar si forteljing om interesser og grunngjeving for å søke skulen.
  • Ved mykje fråver frå vidaregåande skule, er det fornuftig å ta kontakt med oss. Ta kontakt med skulen dersom du av helsemessige eller andre årsakar treng særskilt tilrettelegging.
  • Mottatt opplysning om referanseperson.
  • Ei rimeleg balanse mellom jenter og gutar.

Bygninger

Våre bygg er ikkje universelt utforma, men vi legg så godt vi kan til rette for dei med nedsett funksjonsevne.

Mat

Vi tilbyr glutenfri mat, laktosefri mat og tilpasning til andre allergier. Gi oss beskjed i god tid slik at vi kan legge til rette for deg.

Faglig og sosialt

Vi tilpasser så langt det er mulig slik at det blir mulig for deg å delta på lik linje med de andre.

Rune Hovde

Rektor

Rune er rektor og har ansvaret for at ting heng saman på skulen. Han er økonom med mastergrad både i det eine og det andre og har greie på tal og reglar.  Men han er også ein lidenskapleg syklist, livsfarleg modellflygar, ganske så dyktig skyttar og altfor glad i bilar med og utan tak...

Epost: rektor@more.fhs.no
Telefon: 90640051

Martin Staxrud

Inspektør

- Rektor Møre fhs 2016-2019, inspektør fra 19 til dd

- 15 år som fagkonsulent på kraft/styrke-avdelingen for Olympiatoppen .

- 10 år som studieleder for idrett for Gateway College og Høgskulen i Sogn og Fjordane

- 5 år som lærer på ungdomskole og videregående

- Utdannelse fra Norges Idrettshøgskole med avsluttende master i  «Coaching»

- Aktiv karriere som bokser og lidenskaplig hobby med surfing

Epost: martin.staxrud@more.fhs.no
Telefon: +47 990 94 400

Kristin Velle Rishaug

Internat- og kontorleiar

Kristine kom til skulen 1. august 2022 og har ansvar for både orden på kontoret og internatet! Ho er utdanna ergoterapeut. Ho har lang erfaring innan HMS  arbeid og som jobbkonsulent i arbeid og inkluderingsbransjen. Kristine er ei blid dame som er glad i både folk, god mat og aktivitetar!

Epost: kristinev.rishaug@more.fhs.no
Telefon: 95943456

Nongyao Uthasaeng

Internatmedarbeider

Beate Aasen Flø

Internatmedarbeidar

Epost: beate.flo@more.fhs.no
Telefon: +47 488 99 340

Ben Erik Sira

Byggdriftar - altså vaktmester i særklasse

Ben-Erik startar i stillinga 1. oktober 2022. Han er tidlegare folkehøgskule-elev men har no arbeidd fleire år i maritim næring på Sunnmøre. Ben-Erik er ein lidenskapleg friluftsmann og syklist. Han er stadig å finne øverst på resultatlistene og er mannen å snakke med om mangt, men særleg om sykkel og mekanikk!

Epost: ben.sira@more.fhs.no
Telefon: 90260015
Facebook

Tiina Jüring

Lærer på Animasjon Japan

Kunstskole i Pärnu og KunstAkademiet i Tallinn I Estland.

Animatør ved Estisk Tegnefilmstudio siden 1982. Opplæring ved studioet.

Tegnefilmlærer ved Høgskulen i Volda i 1998 - 2001.

Lærer i animasjon ved Møre fhs siden 2001 da jeg startet opp Animasjonslinja.

Epost: tiina.juring@more.fhs.no
Telefon: +47 473 77 187

Haibiao Miao

Lærer på Kina - Midtens rike med Japan

- Utdannelse i språk & litteratur i Beijing og IKT i Norge
- Jobbet 10 år som journalist og redaktør i China Radio International i Beijing
- Jobbet som journalist i Pakistan
- Jobbet 2 år som markedsansvarlig og datakonsulent i Beijing Convoyland Co. Ltd

Epost: haibiao.miao@more.fhs.no
Telefon: +47 466 79 962

Christian Howlid

Lærer på linja FIT Friluftsliv Idrett Trening, Thailand

- Faglærer & Mastergrad i kroppsøving fra HiH og HINT
- Personlig Trener fra SATS/ Elixia
- Trener 1 & 2 i Alpint & Telemark
- Dykkersertifikat; PADI Open Water & Advanced 
- Svart belte i Tae Kwon Do & Blått i Kickboxing
- Fallskjerm og Paragliding kurs
- Diplomert massør fra Naprapathøyskolen i Stockholm
- Viderekomment kurs i behandling av idrettskader, triggerpunkt og stretching
- Livredder instruktør

Epost: Christian.Howlid@more.fhs.no
Telefon: +47 93229110

Rune Østreng

Lærar Friluftsliv X Bali

Epost: rune.ostreng@more.fhs.no

Jan Vidar Øyen

Lærar Friluftsliv X Bali

Han har vore i arbeid med fjellføring og turisme i 12 år og har sin faglege bakgrunn frå Høgskulen i Volda med ein Bachelor i Idrett og friluftsliv med ekstra tyngde mot opplevingsturisme. Han er i tillegg Vegleiar Høgfjell NF, jökla II, Trener 2 i klatring og aktivitetsleder Hav. Han seier at Sunnmørsalpane er både heimen og leikeplassen hans og at han gler seg til å invitere dykk inn!

Epost: jan.vidar.oyen@more.fhs.no
Telefon: 92884608

Sumin Qui

Lærer på Kina - Midtens rike med Japan

- Utdannelse i språk, litteratur og lingvistikk på unversitetet i Beijing og i Stockholm
- Jobbet som lærer på universitetet i Beijing
- Jobbet som tolk og oversetter både i Kina og Skandinavia
- Er lommekjent i Kina og bereist i Øst-Asia
- Skreddersydd og ledet utallige reiser både for grupper og individuelle bakcpackers til Kina og andre asiatiske land
- Startet kinalinja år 2003

Epost: sumin@more.fhs.no
Telefon: +47 930 30 264

Ingeline Bjørdal Ose

Kjøkensjef

Epost: ingeline.bjordal@more.fhs.no
Telefon: +47 488 95 549

Ellen Ørstavik

Kokk

Epost: ellen.orstavik@more.fhs.no
Telefon: +47 488 95 549

Ragnhild Garberg

Kokk

Epost: ragnhild.garberg@more.fhs.no
Telefon: +47 488 95 549

Linjer på Møre Folkehøgskule

Søk på skolenSkolens nettside

Tidligere elever

Didrik Nilsen

Året på linjen Kina - Midtens rike med Japan har vært helt utrolig, og et år jeg aldri kommer til å glemme.Jeg angrer ikke ett sekund på å ha gått på Møre Folkehøgskole, det har vært en sann glede!

Didrik Nilsen
Stian Hafstad

Eg hadde et heilt fabelaktig år på Møre Folkehøgskule. Var eit veldig fint miljø, og det var åpent for å prøve ut forskjellige ting.

Stian Hafstad
Julie Kveseth Rud

I løpet av ett år på Møre Fhs fikk jeg muligheten til å utvikle meg som person, bli kjent med nye mennesker og stifte vennskap som vil følge meg resten av livet.

Julie Kveseth Rud

Jeg har lært veldig mye nytt både om hvordan det er å bo så tett på andre personer og om friluftsliv. Jeg har også lært å presse meg litt ekstra og gjort ting jeg ellers aldri ville turt å gjøre.

Frida Nordem Føleide
Sigrid Hårstad Pålsrud

Det er det mest fantastiske året jeg har hatt, hvor jeg lærte mye om meg selv, hvem jeg er og hva jeg vil gjøre med livet mitt.Tiden jeg hadde på Møre FHS sitter fortsatt langt inn i hjerterota.

Sigrid Hårstad Pålsrud
Anna Ying Helge

Her lærer du om alt fra Kinas eldgamle kulturhistorie, via Mao-tiden til dagens voksende stormakt, språkkunnskaper i mandarin, mattradisjoner, te-ritualer og mye mye mer! Lærere som er født og oppvokst i Kina. Klassen blir din andre familie i 9 mnd.

Anna Ying Helge

Nyheter

Lederen i Utdanningsforbundet angrer på at han ikke gikk folkehøgskole

Ungdom får stort utbytte av et folkehøgskoleår, mener Handal.

Fra kjemi-OL til folkehøgskole

Fra bronsemedalje i kjemi-OL til friluftsliv og folkehøgskole på Sunnmøre var veien kort for Leo Stoll. Slett ingen motsetning, mener han selv.

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen