Karmøy Folkehøgskule
- Postboks 264, Kopervik
- Telefon: 52 84 61 60/40 43 64 62
- E-post: adm@karmoy.fhs.no
- Elevplasser: 120
- Undervisning pr. uke: 30
- Skolestart: 23.08.2025
- Sted: Karmøy
- Studietur for skolen: Fellesturer og fellesopplegg
Linje 1:
Fokus Europa - Friluftsliv Sjø - BRO Afrika - BRO Sør Amerika - Energyboost - Fotball Europa - Baker & Konditor - Fashion Klær Design/Redesign - Ta opp fag vgs
Linje 2:
Fokus Asia & Japan - Action & Adventure - Backpack Foto Asia - Norwegian Culture Food & Language - Multisport - Vocal & Performance - Tasty Food - Golf - Fokus Europa
Hver linje har ca 40 linjedager. De øvrige dagene er det fellesfag og mange spennende valgfag.
Lyse og fine internater med dusj og toalett på dobbeltrommene. Enkeltrom har felles bad.
Vi har selvsagt trådløst nett på internatene og i skolebygget.
Gamingrom med 10 splitter nye gamingmaskiner, X-box og PlayStation og her er det også mulighet å koble til egne maskiner.
Trivelige fellesrom med biljard, bordtennis, brettspill, gymsal, musikkrom, filmrom og bibliotek. Skolen er omgitt av et flott parkanlegg. God og sunn mat blir servert 3 ganger om dagen. Vår nabo Karmøyhallen har treningssenter og 25 meters basseng med stupetårn, sklie, boblebad og badstue. Rett ved siden av skolen er det 2 tennisbaner, utendørs bandybaner, basketballbane, kunstgress- og sandvolleyballbaner.
Fin lysløype med frisbeegolfbaner like ved. Åkrasanden - kåret til Norges fineste sandstrand - 6 km fra skolen. Et eldorado for windsurfing. Kort vei til Hardanger, Folgefonna, Røldal- og Sauda Skisenter.
Karmøy Folkehøgskule er en frilynt folkehøgskole.
Vi bryr oss!
Vi bryr oss om enkeltmennesker, om natur, om rettferdig fordeling og om det globale fellesskap.
Vi ønsker å danne frie, kunnskapsrike mennesker som kan møte seg selv, nærmiljøet og storsamfunnet med en åpen holdning.
Vi jobber med å skape trivsel og gode trygge rammer rundt deg. Et hjem hvor du føler deg sett og hørt!
Samfunnsfag - et fag der en tar opp dagsaktuelle tema (1 time pr uke)
Fysisk med fokus på aktivitet og idrettsglede - ballspill, trening, turer med mer (1 time pr uke)
Skolekor Skolekoret synger på skolens julekonsert, på familiefest og julefest med mer (1 time pr uke)
Morgensamlinger med ulike tema, informasjon og spørsmål man mener er relevante (15 minutt)
Temadag lørdager. Variert innhold. Alt fra turer i nærområdet til spennende foredrag av inviterte personer (4 timer)
Elevkvelder som skolens linjer arrangerer (2 timer)
Aktivitetsdager (Bli kjent dager, Vi bryr oss dager, Filmdager, Skidag, Revydager og andre spesielle viktige temaer med interessante gjesteforelesere.
Vi har ikke fellesfag i uker hvor vi har linjeuker, linjedager eller andre aktiviteter.
Totalt kan en velge mellom cirka 24 ulike valgfag i løpet av året. Vi bruker cirka 8 timer i uka til valgfag. NB! Valgfagene som er nevnt er eksempler på hvilke valgfag vi kan tilby elevene. Hvilke valgfag vi tilbyr er avhengig av hvilke lærerkrefter vi har.
Velger du baking får du bake masse deilige kaker eller gode brød, rundstykker og annet bakverk.
Full fart med ulike ballspill i gymsal eller utendørs. Hva vi gjør? Artige oppvarmingsøvelser - deretter fotball, basketball, landhockey, softball mm.
Spiller du et instrument og/eller er glad i å synge, så må du velge band som valgfag. Vi øver inn coverlåter, og opptrer på ulike arenaer. Skolen har noe utstyr, men ta med eget/egne instrument.
I samarbeid med Røde Kors vil du bidra til å gjøre hverdagen lettere for ensomme i alle aldre. Med deg på laget, så kan vi gjøre en viktig innsats for fellesskapet.
Valgfag for de som er, eller ønsker å bli glade i å lese. Vi velger en bok sammen, og skal ha gode samtaler rundt tekst, uttrykk, stemninger og følelser knyttet til boken vi velger.
Pris: 700,-
Kurset tar for seg teorien som inngår i fagplanen utarbeidet av Sjøfartsdirektoratet. Det blir både teori og teoriprøve.
Valgfag e-sport passer for deg som er interessert i e-sport, eller du som vil lære litt om e-sport. Vi skal innom ulike kjente og ukjente spill. Viktigste er at det er spill vi skal spille sammen.
Hovedhensikten er å se på film og diskutere hva vi har sett etterpå. Det blir noe filmteori. Vi prøver å velge filmer som er ulike i innhold og sjanger, og vi ser også filmer fra ulike land.
Dette er et valgfag for deg som ønsker å bli en bedre fotballspiller og deg som bare ønsker å spille fotball. Det vil være litt tekniske og taktiske øvelser, og så vil det være en del spilling.
Vi lærer hvordan vi kan bli bedre fotografer. Temaer vi er innom er natur, portrett, stjernebilder, lyssetting og nærbilder (makro)
Nybegynnerkurs hvor vi legger vekt på å lære de vanligste grepene slik at vi kan spille mange sanger. Vi lærer også fingerspill og barrègrep. Så ta med gitar hvis du har!
Praktisk rettet valgfag for å bli mer "handy" og i stand til å fikse og reparere ting selv. For eksempel sykkelreparasjon, enkel snekring, produsjon av ved og mye mer.
På Karmøy kan man spille golf stort sett hele året, og vi har tre baner i umiddelbar nærhet til skolen. Nordvegen Golfklubb har i tillegg to gode simulatorer.
Pris: 4 000,-
Går du med planer om å pakke sekken, dra til skogs eller fjells med hagle for å oppleve flott natur og jakte på fugl eller vilt? Da kan vi tilby jegerprøven.
Alltid hyggelig å bake julekaker før jul, den gode lukta og den gode stemningen på skolekjøkkenet er en fin oppvarming før juleferien.
Her får du muligheten til å sy dine egne klær. Faget passer for deg om du kan sy fra før, eller om du aldri har sydd på en symaskin tidligere. Du får opplæring ut fra det nivået du er på.
Er du i god form og vil oppretteholde den eller vil du bli i bedre form? Da passer dette valgfaget for deg! Uansett utgangspunkt og fysisk form så vil du finne en aktivitet som du liker her.
Å sitte ved samme bord og sysle med tegning og maling, klipping og perling er superhyggelig. Tiden flyr og vi har alltid lyst til å bli sittende litt til når timen er over.
Her skal det være fokus på mestringsglede, samhold, samarbeid og fysisk aktivitet. Det er ikke treningen som er mest sentral her, men det er leken som står i fokus.
Vi drar på kortere turer ut i nærmiljøet og lager god turmat. Lærer oss noen fine triks som er kjekke å kunne på tur.
Minikor er for deg som gjerne vil synge mer enn bare i skolekoret. Du trenger ikke være en stor sanger, men ha lyst til å synge flerstemt i et mindre kor.
Pris: 800,-
Et spennende valgfag med aktiviteter ute og inne. Eksempler på aktiviteter er paintball, klatring, ishockey, padeltennis, ballspill, hesteridning, curling, squash, tennis og frisbeegolf.
Pris: 800,-
Dette er ett valgfag for de som liker å slå etter en ball med en kølle, racket, eller annet slagvåpen. Aktuelle sporter er padel-tennis, golf, tennis, squash, bordtennis, innebandy, biljard og volley.
Her tar vi i bruk skolens egen spinningsal. God musikk, trening sammen med andre og god stemning er sentralt her.
Dette er for deg som elsker å strikke, eller for deg som gjerne vil lære denne fantastiske teknikken. Dette gir mye glede når du sitter der med strikkepinner og garn mellom hendene.
Her er det bare en haug av øvelser hvor vi lærer om oss selv og hvordan vi fungerer i en gruppe. Selvutviklende!
Rom for å boltre seg i dramaleker og impro, med lav terskel. Her er det lov å være helt ny på slikt. Blir også mulighet for litt sketcheskaping for deg med en liten regissør i magen!
Pris: 100,-
Vil du la kunstneren i deg få vokse seg glad? Her blir det tegneøvelser som vil gi deg en sikrere strek og mer fargerik pensel! Blir også tid til å male fritt på egne prosjekter, skravle og hygge oss.
Her er det variasjon mellom teknikktrening og spill. Vi øver på de mest grunnleggende teknikkene som; fingerslag, baggerslag, smash, blokk og serve.
Pusterom fra den ellers hektiske folkehøgskolehverdagen. Vinjasa og gentle flow yoga med innslag av meditasjon og pusteøvelser. Samt litt innblikk i den over 2000 år gamle yogafilosofien.
Vi lager årets minnebok til alle elevene. Vi skriver om alle fag og linjer, turene, hverdagene, elevkveldene og alle arrangement i løpet av året. Vi samler inn bilder og lager en flott bok - årboken!
Da vi har spennende utenlandsturer på begge linjene du som elev går på, har vi valgt å legge fellesturene til vakre og spennende omgivelser i Norden.
Foruten flere felles skoleturer setter vi også av tid til fellesarrangementer som:
Obligatorisk: Ja
Pris: 4 000
Foruten alle skolens linjeturer til innland- og utland har vi en felles skoletur til Preikestolen og Stavanger. Skolen ønsker også at våre elever får delta på lokale kulturelle arrangement i skolens nærmiljø, dvs på Haugalandet. Dette er for eksempel spennende konserter, kinoforestillinger, teater og byvandring.
Vi har 68 rom. De aller fleste rommene har eget bad. På hvert internat er det forstuer. Dette er stuer som 4-5 rom har sammen. På internatene er det kjøkken med komfyr, kjøleskap, fryseboks, microbølgeovn og vannkoker. Det er vaskerom på hvert internat med vaskemaskiner og tørketrommel. Vi har noen enkeltrom, men de fleste ønsker dobbeltrom og trives godt med det.
Haugesund lufthavn, Karmøy, ligger bare 12 km fra skolen. Flyplassen trafikkeres alle dager med flere avganger til/fra Oslo og Bergen. Videre er det direkteavganger til flere destinasjoner i utlandet (Gdansk, Kreta, Tyrkia og Spania).
Til skolen kan du komme med Kystbussen fra Bergen og Stavanger.
Du kan også ta buss med Vy fra Oslo, Kristiansand, Bergen og Åsane.
Fra Haugesund går Haukeliekspressen (NOR-WAY bussekspress) direkte til Oslo samt muligheter for tilknytning til andre byer.
Lokalbuss til og fra Haugesund har busstopp like ved skolen.
I en helt vanlig uke bruker vi tirsdagen og torsdagen til linjedager. Hos oss velger elevene 2 linjer - og hver linje er på 6 timer pr uke.
NB!
I tillegg legger vi inn 2 linjeuker på hver linje + 4 til 8 linjedager i tillegg. I snitt har da hver linje ca 17 timer pr uke.
Mandag, onsdag og fredag er i utgangspunktet satt av til fellesfag og valgfag.
Last ned timeplan som pdf ↓Skolerute - 2025/26
Det er ofte flere aktiviteter på ettermiddag- og kveldstid.
Skolens stipendiater er flinke til å finne på ting sammen med de lærerne som har tilsyn på kvelden.
Alle må bidra med sitt i kampen mot klimaendringene, Skolen visjon er "Vi bryr oss". På grunnlag av dette har vi laget en klimaplan hvor vi skal bry oss om klima, miljøet og jorda vi bor på. Våre ulike bærekraftprosjekt går gjennom hele året. Vi mener disse prosjektene vil gi elever og ansatte en større bevissthet og dermed ta bærekraftige valg her og nå og senere i livet.
Dette gjør vi:
Skolen har en aldersgrense på 18 år.
Vi tar opp elever fortløpende fra 1.februar. Søker du tidlig er muligheten størst for å få plass på de 2 linjene du har søkt på.
Skolen er til en viss grad tilrettelagt for elever med funksjonsnedsettelser.Ta kontakt med skolen for spørsmål om dette.
Vegetar- og glutenfri mat for de som ønsker dette.
Skolens ansatte og stipendiater gjør alt for at elever skal trives faglig og sosialt. Dette i tråd med skolens visjon "Vi bryr oss"
Hei! Jeg heter Jarle og har vært rektor ved skolen siden sommeren 2019.
Min utdanning er innen økonomi, pedagogikk og etterforskning, Jeg har tidligere arbeidet i skattevesen, fagbevegelse, skole og i politiet. I 20 år har jeg også vært politiker på deltid og heltid. Høsten 2022 tok jeg en master i erfaringsbasert etterforskning. Jeg bor rett ved skolen, så meg og min familie vil dere se mye til.
Epost: jarle.nilsen@karmoy.fhs.no
Telefon: 92045922
Facebook
Jeg heter Serine Iversen, og er assisterende rektor og linjelærer på Vocal & performance. Sang og musikk, kjekke elever og en variert hverdag gjør dette til en fantastisk arbeidsplass. Jeg er utdannet adjunkt med tilleggsutdannelse, med fordypning i musikk, og har også sangutdannelse fra Complete Vocal Institute i Danmark. Jeg bor med familien min på Vea som ligger bare noen kilometer fra skolen.
Epost: serine.iversen@karmoy.fhs.no
Telefon: 99367446
Jeg heter Jorunn og er en av veteranene på skolen. Jeg har jobbet her siden 1990 da jeg begynte som kjøkken- og internatleder.
Fra 2010 har jeg jobbet som kontorsjef. Liker å omgås og hjelpe elever med alle mulige spørsmål!
Epost: jorunn.kvalavaag@karmoy.fhs.no
Telefon: 90114856
Jeg heter Siv - og har jobbet på skolen i mange år. Jeg jobber som internatleder som innebærer mye elevkontakt:)
Jeg trives svært godt på Karmøy Folkehøgskule.
Epost: siv.lande@karmoy.fhs.no
Telefon: 40481604
Jeg heter Birgitte og er kjøkkensjef på skolen. Jeg har jobbet som kokk i mange år og er lidenskapelig opptatt av god mat.
Ønsker å skape mange fine og gode stunder rundt matbordet i matsalen.
Jeg er gift og har to barn og en hund. Elsker mat, reise & trene.
Epost: birgitte.allendes@karmoy.fhs.no
Telefon: 92255009
Jeg heter Gunnar og stortrives på skolen - og på linjene Friluftsliv Sjø og Action & Adventure. Har jobbet på skolen siden 1998. Utdannet lærer med idrettsutdannelse (mastergrad i kroppsøving/idrett). Aktiv på fritiden - hvor mine hovedinteresser er dykking, innebandy og allsidig friluftsliv. Elsker jobben min, kreativ, er på godfot med elevene og har en stor porsjon humor!
Epost: gunnar.eide@karmoy.fhs.no
Telefon: 94802006
Jeg heter Helge, og kommer opprinnelig fra Norheimsund i Hardanger. Har bodd på Karmøy siden 1997, og trives veldig godt med det.
Er gift, har 3 barn, en bonusdatter og tre bonusbarnebarn. Er utdannet lærer og har jobbet i grunnskolen i mange år. Har også jobbet på barnevernsinstitusjon, og vært daglig leder for et lokalt idrettslag. Elsker musikk, idrett og reising :)
Epost: helge.hammersland@karmoy.fhs.no
Telefon: 45374110
Erling heter jeg - og er vaktmester på skolen. Tidligere har jeg jobbet som snekker i eget firma og arbeidsleder i en atføringsbedrift.
Trives meget godt på Karmøy Folkehøgskule!
Epost: erling.endresen@karmoy.fhs.no
Telefon: 90569565
Jeg heter Irene - og jobber som kokk. Har jobbet på skolen i mange år - og trives svært så godt!
Epost: irene.auestad@karmoy.fhs.no
Telefon: 41608480
Jeg heter Ann Kristin og arbeider som kokk. Jeg har jobbet på Karmøy Folkehøgskole i mange år - en arbeidsplass jeg trives på :-)
Epost: ann.kristin.amland@karmoy.fhs.no
Telefon: 92862966
Hei, jeg heter Susanne og linjelærer i Fashion Klær Design/Redesign. Jeg har arbeidet ved Karmøy Folkehøgskule i mange år. I tillegg til å være linjelærer har er jeg lærer i valgfaget Søm. Jeg har også kurs i bunadsøm på kveldstid.
Epost: susanne.pedersen@karmoy.fhs.no
Telefon: 95859091
Jeg heter Tone og er linjelærer for Matglede og Baker & Konditor. Faglært kokk innenfor hotell og restaurant med mange års erfaring innenfor bransjen. I tillegg har jeg en bachelorgrad i ernæring og er utdannet faglærer i restaurant- og matfag. Stor interesse for alt innen matlaging og baking. Jeg liker å jobbe med ungdom og syns selv at jeg har verdens beste jobb!
Epost: tone.h.hansen@karmoy.fhs.no
Telefon: 92663953
Jeg heter Torkild og kommer fra solbyen Bergen! Jeg er lærer på ulike linjer, er skolens fotograf og har en rekke valgfag. Jeg digger virkelig jobben min!
Jeg er utdannet lærer og har undervisningserfaring/praksis fra flere folkehøgskoler i Norge.
Har mange interesser! Elsker alt innenfor idrett, friluftsliv, foto og baking.
Epost: torkild.groven@karmoy.fhs.no
Telefon: 98852175
Epost: niklas.fjellet@karmoy.fhs.no
Telefon: 93283925
Eg kjem opprinnelig frå Nordfjord, har ein son og driv eit trefellingsfirma. Utdanninga mi bestod av engelsk, idrett og friluftsliv i Zambia, Brasil og Sogndal. Eg har jobba som gardsarbeidar i New Zealand, linefiskar, isbreguide, pedagogisk leiar og som dagleg leiar i eit idrettslag. I 2020 byrja eg som lærar på Karmøy Folkehøgskule. Eg elskar å vere sosial, reise og å vere i aktivitet.
Epost: mikael.myklebust@karmoy.fhs.no
Telefon: 90951080
Hei! Jeg heter Elaine og arbeider på kjøkkenet hver 3. helg, og har også endel tilsyn gjennom året. Jeg bor rett ved siden av skolen sammen med Jarle som er rektor på skolen. Vi har sammen 3 voksne barn som har flyttet hjemmefra. Jeg kommer egentlig fra Dublin, men har bodd i Norge siden 1999.
Telefon: 94879106
Jeg heter Knut Egil – og er linjelærer på Multisport og Golf. Jeg har bachelor i idrett, fysisk aktivitet og helse, og PPU fra Norges Idrettshøgskole. Tidligere jobberfaringer fra videregående skole i Oslo og Haugalandet. Samtidig har jeg også hatt tilleggsjobb som personlig trener. Elsker å trene, være i fysisk aktivitet, spille alle slags ballspill, fiske og ha det gøy.
Epost: knut.egil.blaaflat@karmoy.fhs.no
Telefon: 90570653
Jeg heter Bendik og er linjelærer på Fokus Asia. I tillegg har jeg valgfag i blant annet tegning, maling og yoga. Jeg har jobbet med humanitært arbeid med Leap Learning og UNICEF, jobbet som illustratør, tegnelærer og har fem års erfaring som lærer i skolen. Jeg har en bachelor i Spansk fra UiO og en i Tekst og Skribent fra Westerdals i Oslo. Jeg elsker å reise, jobbe frivillig og være sosial!
Epost: bendik.guldbrandsen@karmoy.fhs.no
Telefon: 95405147
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.
For Susanne var videregående tøft. Hun slet med å komme inn i miljøet, mistet selvtilliten, og klarte ikke fullføre. På folkehøgskolen opplevde hun mestring på ...