Haugetun Folkehøyskole
- Haugetunveien 3, Rolvsøy
- Telefon: 69 36 27 20
- E-post: haugetun@haugetun.no
- Elevplasser: 115
- Undervisning pr. uke: 29
- Skolestart: 24.08.2025
- Sted: Fredrikstad
Vi har et bredt linjetilbud og her finner du garantert noe som passer for deg. Målet vårt er at du skal utvikle interessene dine og deg selv, bli mer kjent med deg selv og finne ut hvilken retning du vil gå i!
Hos oss kan du bli AKTIV, KREATIV og FOKUSERT!
Haugetun ligger midt mellom Fredrikstad og Sarpsborg. To byer med gode transport-, kultur- og fritidstilbud. Det er gangavstand til alt du trenger; både matbutikker, treningssentre og østfolds største kjøpesenter Østfoldhallen.
Hvorfor skal du velge Haugetun:
Vi liker å si at våre klasserom er ikke som andre klasserom. Med det mener vi at å gå på folkehøyskole er uanstrengende og trygt, at vi ligger nydelig til mellom to store byer og kort vei fra hav og svaberg, og ikke minst at vi er flinke til å bruke nærområdet vårt i undervisningen.
Velkommen til oss!
Et år for livet!
Haugetun folkehøyskole er en kristen folkehøyskole som formidler kristen tro og verdier. Du utfordres til å ta ansvar for eget liv, for medmennesker og samfunnet ellers.
Gjennom opplevelser, aktiviteter og fellesskap tror vi at du vokser og utvikler deg.
Vi har fellesfag 3 ganger i uken. Dette er gode sosiale møtepunkter på tvers av linjene, sammen med god faglig input:
Skolen har valgfag 6 timer pr. uke, fordelt på tre to-timersbolker. Du velger nye valgfag 4 ganger pr år. Dette betyr at du har mulighet for å velge 12 ulike valgfag gjennom året om du ønsker det.
Her baker vi det vi har mest lyst på, - og som vi tror vi skal få til. Etterpå koser vi oss med baksten, og sørger ofte for itt å dele ut til de andre som lar seg fristen av duften fra kjøkkenet.
For deg som liker ballspill. Vi spiller fotball, volleyball, basket og innebandy.
Bordtennisbordene på skolen er mye i bruk, og noen får ikke nok bordtennis på fritiden. I valgfaget trener vi på slag, og spiller singel- og double turnering.
Vi spiller på Sarpsborg bowlingsenter. Du trenger ingen forkunnskaper for å velge bowling. Noe opplæring vil bli gitt dersom du er nybegynner. Foruten kos og moro trigger vi konkurranseinstinktet.
Brettspill kan være så mangt, fra Ludo og Den forsvunne diamant til Settlers og Risk. Stemningen er stor og man får utfordre både konkurranseinstinkt, intellekt og strategiske evner.
I Norge er ensomhet et stort problem. Hvorfor ikke gjøre noe med det? Når vi ruller inn på eldresenteret på Rolvsøy er gleden stor blant beboerne, men det er faktisk like givende for oss.
Enten hater man det eller så elsker man det. Crossfit er en knallhard treningsform som krever mye selvdisiplin.
Det er ikke mange steder i Norge man kan spille curling, men i Halden har de en ishall hvor vi får prøvd oss på glattisen. Curling er en morsom og spennende idrett og ny for de fleste.
Fredag ettermiddag har vi filmkroken. Vi pleier å se varierte filmer mht til innhold; fra drama til action og humor, - og noen potetgullposer følger nok med inn i filmsalen
I dette faget behøver du ikke å være en kreativ person. Du får stort sett lage det du har lyst til, men får hjelp til å komme i gang dersom du ikke har noen ideer selv. Formingss
Dette er faget for den som liker seg i naturen. Selv om Østfold ikke kan by på spektakulære opplevelser er det mange flotte turmuligheter i nærmiljøet. Vi kan dra på kanotur, grottetur, båltur mm
Vi har en avtale med en golfbane om at vi kan gå våre egne runder der etter et lite innføringskurs, og du trenger ikke grønt kort. Dette valgfaget er morsomt både for den erfarne og for nybegynneren!
Dette er en idrett de færreste har prøvd, men det er utrolig morsomt. Skolen har utstyr i de fleste størrelser så dersom en ønsker å få spilt litt hockey er det bare å bli med!
Om ikke lenge er det slutt på ferdig tilberedt mat. Når hybeltilværelsen inntar en kan det være greit å være litt forberedt.
Vi setter oss, ofte med en kopp kakao med krem, og hører lærer Anne leser høyt fra en aktuell bok.
Dette er et valgfag hvor vi holder til i skolens gymsal. Innebandy er en idrett hvor gutter og jenter fint kan spille sammen og selv om temperaturen er høy og vinnerviljen stor er dette morsomme timer
Det handles billig og brukt; småbord, lamper, stoler, speil.....og alle pusser og maler til tingene har fått nytt liv igjen!
På Haugetun har vi matter, hansker og puter. Dette gjør det mulig å introdusere deg til mange ulike former for kampsport. Dette er en idrett hvor de fleste opplever mestring og økt selvtillit.
Vi reiser til en klatrehall i nærheten av skolen. Der får vi instruksjon og får utfolde oss i veggen. Hvis været tillater det, prøver vi å få til uteklatring også!
Du kan bruke tiden til å kose deg med en god bok, eller kanskje du trenger tid til å forberede deg til å ta opp fag.
Bål, bålkos og mat er viktig når en er på tur. Vi bygger sjusteinsovn og lager både pizza, taco og andre retter, og maten smaker ekstra godt når den er selvlaget under åpen himmel!
Vi forsøker å lage mat som er både spennende og god. På menyen kan det stå vårruller, fylte squash, friterte scampi, ovnsbakt svinefilet, kyllingsuppe og foccacia mm. Her står matgleden i fokus!
Med en matelskende greker i lærerkollegiet føles det helt naturlig å ha det eksotiske faget Middelhavsmat på timeplanen. Her får en testa både paella og andre spennende matretter.
Dette er et fag for deg som ønsker å lære noe mer på piano. Krever ingen forkunnskaper, men du bør være motivert til å jobbe litt utenom timene for å få progresjon på pianoet.
Hensikten med psykologifaget er at vi skal lære å forstå oss selv i vårt samspill med andre mennesker.
Et stykke fra skolen finnes det gode ridemuligheter på et flott ridesenter. Noen har sikkert ridd mye og elsker hester, mens andre tror de kan like det.
Det er mange dyktige skribenter blant elevene, og noen vet det kanskje ikke selv. Gjennom skriveverkstedet får du mulighet til å utvikle egen skriving.
Squash er intenst, raskt og morsomt! En kamp varer ikke så lenge og man spiller mange kamper mot medelever. En squash-økt er god trening!
I dette valgfaget får du opplæring i streetdance. De som vil kan også fremføre dansenummere for skolen. Masse rytme, kul musikk og masse latter...
Gymsalen fylles med kettlebells, vekter, matter og annet utstyr før musikken settes igang. Gjennom ulike stasjoner får du trent alle muskler du kan tenke deg, og stølheten trenger seg på dagen derpå.
Vi reiser til en svømmehall eller badehall. Svømming er god trening både med tanke på restitusjon, forebygging, utholdenhet og styrke.
Dette faget blir til mens vi går. Teatersport er improvisasjonsteater og dersom alle legger hemningene igjen utenfor klasserommet blir dette både morsomme og allsidige timer.
Her får du sjansen til utfolde deg kreativt. Vi starter med litt undervisning i tegning og avslutter med maling av egne bilder.
Vi reiser til en tennishall og spiller sammen. Både single og dobbel. Morsomt uansett ferdighetsnivå!
Vi trener på Elixia, som er et velutstyrt og bra treningssenter.
Valgfaget legges opp ut fra ferdighetsnivået til elevene. Vi jobber med grunnslagene og jobber med å få til best mulig spill. Mesteparten av tiden brukes på spillsekvensen.
Dette er effektiv kondisjons- og forbrenningstrening på sykkel i egen sal på treningsstudio. Du bestemmer selv hvor mye motstand sykkelen skal ha. Morsom trening til fengende musikk.
Et valgfag du får masse energi av! Vi får opp pulsen samtidig som vi har det kjempegøy! Dropp treningen – bli med på festen!
Skolen har flest dobbeltrom, og vi anbefaler dette for våre elever fordi det er sosialt og hyggelig, og god sosial læring. Noen rom har eget bad, og ellers er det toalett og dusj med egne avlukker i korridorene. Dobbeltrom med dusj/toalett i korridoren inngår i grunnprisen.
Det finnes noen få enkeltrom på skolen, og disse er øremerket elever med spesielle behov.
Skolen har:
Skolen ligger på Rolvsøy mellom Fredrikstad og Sarpsborg. Det er gode bussforbindelser til byene og derfra igjen gode tog- og bussforbindelser til Oslo, Gardermoen og resten av Norge.
I skolens nærhet finner du:
Skoleuka består av:
Noen viktige hendelser skoleåret 2056-2026
Haugetun Bistand er skolens innsamlingsprosjekt som hele skolen deltar i. Pengene går til bistandsprosjekter i Den Dominikanske Republikk og Haiti, i Rio (Brasil) og i Romania. Noen av linjene besøker disse prosjektene, og vi ser at det er et viktig bidrag til barn som har veldig lite og trenger veldig mye! I tillegg støtter vi et av Normisjon sine bistandsprosjekt i Nepal. Det samles inn midler gjennom sponsorløp, kveldsarragementer på skolen, familiedag, flaskepanting og mye annet. Du kan virkelig være med å gjøre noe som betyr mye for andre!
Selv om linjefag, valgfag, fellesfag og turer er utrolig viktig for året på Haugetun så er det faktisk fritid du har mest av. Og tenk at du har omtrent mellom 90 og 100 jevngamle venner å tilbringe fritiden sammen med. Du velger selv hvor aktiv du vil være og mulighetene er mange. Både lærere og elever arrangerer aktiviteter og det er alltid noen som har lyst til å finne på noe. Her er noen av mulighetene:
...og mye, mye mer.
Kriterier for tilbud om skoleplass
-
-
-
Øyvind er rektor og har derfor det administrative, pedagogiske og det personalmessige hovedansvaret på skolen.
Formalkompetanse og arbeidserfaring på felter som organisasjons- og personalutvikling/ledelse, familieterapi, sosiologi, kriminologi, veiledningspedagogikk mm. Lang fartstid i politiyrket, og styrer Haugetun med stø hånd!
Epost: rektor@haugetun.no
Telefon: 69362723 / 93255004
Anne Margrethe er utdannet barnevernspedagog og har tatt ett år med spesialpedagogikk. Tidligere har hun jobbet med ungdommer på en privat barnevernsinstitusjon og på et hjem for mindreårige flyktninger. I tillegg til undervisningen på linja, har Anne gjerne streetdance, høytlesning og interiør makeover som valgfag.
Epost: anne@haugetun.no
Lin Katrin er internatleder med stort hjerte for alt og alle. Internatliv passer perfekt for en som synes leir er veldig moro, så hun stortrives. Lin Katrin er utdannet faglærer i musikk, KRL og engelsk og har jobbet i barneskole og som barne-og ungdomsarbeider i Normisjon. Linken drar så ofte som mulig på hytta i Sverige og liker sene kvelder med kort- og brettspill, strikking og skravling.
Annika har vært i snart 100 land, derav flere lengre opphold i Spania og Latin-Amerika. Hun har en mastergrad i latinamerikanske studier fra UiO, et utvekslingsopphold ved Universidad del Salvador i Buenos Aires, PPU fra HiØ og økonomi og markedsføring fra BI. I tillegg har Annika årsstudium i spes.ped, samt 10 studiepoeng i innføring i norsk for minoritetsspråklige.
Epost: annika@haugetun.no
Athanassios Lazarides (Sakis) er gresk og født på Kypros. Han har stor kunnskap om Hellas, Italia og Spania, snakker flytende gresk og spansk og har mange års erfaring fra disse to landene. Sakis har svensk og gresk grunnskolelærereksamen, høyskoleeksamen i psykologi og en mastergrad i spansk. På fritiden bruker Sakis tiden på svømming, dykking, skogsturer og reiser til Middelhavet.
Epost: sakis@haugetun.no
Berit Kopperud Grønli har jobbet med musikk på skolen siden 1997, og har brukt mye tid på sang og musikk opp gjennom oppveksten. Berit har utdanning i musikk og kristendom fra Bibelskolen i Oslo. Deretter lærerutdannelse med fordypning i drama og forming fra Høyskolen i Volda, samtidig som hun fylte på med Musikk storfag. Hun har drevet flere kor og vokalgrupper.
Epost: berit@haugetun.no
Bernt er lærer på AKTIV-linjene! Han er lærerutdanna med årsstudier i både matte og kristendom. Han har også idrett grunnfag og NFF C-lisenskurs. På fritiden trener han både fotball, sykkel og løping. Bernt elsker å spille sketsjer og har loftet fullt av stygge klær, til glede for oss andre!
Epost: bernt@haugetun.no
Leif har vært lærer på musikklinja ved Haugetun siden 1998.
Leif Bråten er selv musiker og har i en årrekke jobbet med alt fra rock til salmer, og spiller piano, bass og gitar.
Han har bred erfaring fra lydstudio, både som artist, dirigent, produsent og tekniker. Leif driver sitt eget lydstudio, og har hatt over 200 cd-produksjoner de siste 10 årene. I tillegg jobber han også som lydtekniker.
Epost: leif@haugetun.no
Eivind har jobbet på Haugetun siden 1998. Han har treårig idrettsutdannelse fra lærerhøgskolen og har NFF C-lisenskurs. Han har trent aldersbestemte lag i åtte år. i tillegg til fotball har han også hatt en rekke valgfag; «Tro og liv», squash, tennis og ballspill for å nevne noen. På fritiden liker han seg veldig godt ute i naturen sammen med familien. Fiskestanga er bestandig med.
Epost: eivind@haugetun.no
Erik har i 20 år jobbet med TV-produksjon og som utvikler/strateg innen digitale medier.
Innen TV-produksjon har han jobbet med produksjoner som IDOL, Farmen, Autofil, Broom og massevis av andre mindre og større produksjoner. I tillegg har han lang erfaring med start-ups og utviklingsprosjekter.
Erik er lærer på Innovasjon og Kreativ E-sport, hvor de to linjene samarbeider godt.
Epost: erik@haugetun.no
Maren er utdannet sykepleier og har jobbet på akuttmottaket på Ullevål sykehus. Hun ble i 2012 klasselærer for Puls og fikk da muligheten til å jobbe med en av sine hovedinteresser, nemlig trening. Har studert fitness og ernæring ved Norges idrettshøyskole, samt Styrke og Core på Elixia. Maren har i mange år trent ulike former for kampsport, og har valgfag innen dette på Haugetun.
Epost: maren@haugetun.no
Finn-Oscar har vært på Haugetun i 30 år og har tidligere vært både rektor og inspektør. Nå er han lærer i 40%. Han har alle elevene i samtidsorientering hvor han forsøker å holde alle oppdatert på hva som skjer i verden. Han har også valgfag.
Ellers jobber Oscar i administrasjonen hvor han bl.a har ansvar for alle kursene vi har ved skolen og all utleie. Han jobber også litt med økonomi.
Epost: oscar@haugetun.no
– Året på Haugetun folkehøgskole har vært fylt med lærdom, mestring og et sterkt fellesskap, sier Niklas Abrahamsen (19).
Etter to år helsefag på videregående, trengte Aurora et avbrekk før lærlingtid. En rådgiver anbefalte henne folkehøgskole, noe som ble full klaff.