Norsk tegnspråk
- Ål folkehøgskole – Ål
- Telefon: 32 08 26 00
- E-post: aal.folkehogskole@al.fhs.no
- Kurslengde: Helårskurs
- Pris: fra 125 000,-
- Sted: Ål
- Studietur: Japan i skoleåret 2025/2026, Kapp Verde og Portugal i skoleåret 2024/2025
Lær deg å kommunisere flytende på norsk tegnspråk. Enten du hører eller er hørselshemmet så kan du lære tegnspråk hos oss.
På folkehøgskolen får du en unik mulighet til å få undervisning i tegnspråk og samtidig praktisere språket hver dag også utenom undervisningstimene.
Kunnskap og ferdigheter du tilegner deg gjennom skoleåret vil gi deg et godt grunnlag for å søke videre på utdanning som tegnspråktolk.
I alle utdanningsløp og yrker vil det være positivt å kunne tegnspråk.
Du vil også ha et fortrinn om du søker arbeid på steder der tegnspråk brukes i kommunikasjon på arbeidsplassen.
Linjen passer for: - alle som har lyst til å lære tegnspråk - deg som ikke kan tegnspråk og for deg som kan litt tegnspråk fra før - passer for både personer som hører og for hørselshemmede
Obligatorisk: Ja
Pris: Inkludert i linjepris
Ål folkehøgskole tar turen til Japan i skoleåret 2025-2026!🎌✈️
Det blir en unik mulighet til å oppleve Japans spennende kultur, fantastiske teknologi og vakre natur på nært hold. Vi skal utforske alt fra tradisjonelle templer og sushi til moderne storbyliv og manga. 🏯🍣🗼
Vi vil også utforske døves levevilkår i Japan, noe som gir oss verdifulle perspektiver som er relevante for alle våre linjetilbudene. I tillegg vil vi lære oss litt japansk tegnspråk.
Dette blir en uforglemmelig tur fylt med nye inntrykk, vennskap og minner for livet. Bli med oss på et eventyr som gir dypere forståelse av døvekultur på tvers av kontintenter! 🌏🤟
Obligatorisk: Ja
Pris: Inkludert i linjepris
Varighet: 9 dager
Det finnes over 300 forskjellige tegnspråk i verden. Vi reiser derfor på studietur for å lære om døves levevilkår og kultur og språk i andre land.
Claudia er tegnspråklærer med bred pedagogisk kompetanse. Hun har lærerutdanning fra Sveits, og god kunnskap om flere tegnspråk. Hun behersker sveitsisk, tysk, norsk tegnspråk, american sign language (ASL), og internasjonale tegn. Tidligere har hun arbeidet på skolens kursavdeling, leder på skolehuset, i barnehagen, og voksenopplæringen. Claudia brenner for elevene og sosialpedagogisk arbeid.
Gunnar er utdannet som døv tegnspråktolk fra Island. Han har bachelorgrad i norsk tegnspråk og tolking. Tidligere jobbet Gunnar som redaktør og sosiale medie ansvarlig for det islandske døveforbundet. Han brenner for språk, kultur og sosialutveksling. Han er veldig engajsert med gaming, film, tegning og skitur.
Epost: gunnar.jonsson@al.fhs.no
Du har femten timer i uken med linjefag, tre timer med valgfag, tre timer med fellesfag (tema) og to timer med kroppsøving. Andre aktiviteter på timeplanen er ukentlig husmøte, elevrådsmøte, og en time med selvstendig læring. Vi har også perioder der elevene gjør spennende fellesaktiviteter med egen timeplan.
Last ned timeplan som pdf ↓Årsplan 2024 / 2025 (endringer kan skje).
Første skoledag: søndag 18. august 2024
Hyttetur: 26. - 20. august
Døves kulturdager: 27.-29. september
Høstferie: 29. september - 8. oktober
Studietur til Oslo: 18. - 22. november
Juleferie: 13. desember – 5. januar 2025
Hyttetur: 10. - 14. februar
Vinterferie: 21. februar – 2. mars
Skoletur til Portugal og Kapp Verde: uke 14 og 15 (nøyaktig dato kommer)
Påskeferie: 11. - 22. april
Skoleavslutning: Fredag 15. mai
Du velger valgfag fire ganger i løpet av skoleåret. Du har valgfag tre timer i uken. Eksempler på valgfag: akademisk skriving, klatring, dyrepleie, analog fotografi, gjenbruk, trening.
Det er et variert aktivitetstilbud for dere som vil prøve ulike idrettsgrener uten fokus på konkurranser.
Du får innsyn om hvordan dyret har det, hvordan de opplever og takler miljøet de lever i, både fysisk og psykisk. Vi besøker noen steder i Hallingdal og bli kjent med deres dyrevelferd.
Her får du mulighet til å bli kjent med prosessen av å lage en film. Fra å lage et manusskrift til en kort film. Kan være individuelt eller i samarbeid med flere i klassen.
Filmsmak baserer seg på filmer av varierende sjangrer, regissører, innhold og kvalitet. Her får du reflektert selv og sammen med andre om de ulike filmene.
Det er for deg som liker å gå på fjelltur. Du får kunnskap som er viktig å inneha på tur, fjellvettregler, bruk av kart og riktig utstyr til riktig vær.
Liker du å spille frisbee? Vi har frisbeegolfbane på skoleområdet og også noen steder rundt Hallingdal hvor du kan øve og videreutvikle deg.
Du lærer forskjellige teknikker for å lettere gjennomføre isbading på en trygg måte. Det er gøy og svært forfriskende!
Det er en idrett som du skal ta deg raskest mulig gjennom en løype i et bestemt terreng ved hjelp av kart, kompass og naturobservasjoner.
Liker du å tegne? Her kan du enten øve på tegneferdigheter du kan fra før eller utforske tegning som aktivitet. Du får lære om sjangre innenfor tegnserier, teknikker og visuell historiefortelling.
Hekling, strikking, gips, vikingsmykke, toving osv
Det er en sport som ikke kan eksistere uten snø og is. Forskjellige aktiviteter som ski, langrenn, aking, skøyte og flere.
For deg som liker å tegne. Det er en lettlært, avslappende og hyggelig aktivitet hvor du lager vakre bilder ved å tegne strukturerte mønstre.
Drømmer du om et år helt utenom det vanlige? Ål folkehøgskole er Norges eneste folkehøgskole hvor all undervisning foregår på tegnspråk. Eller kanskje du bare ønsker deg nye venner og glad i være sammen med andre? Hos oss vil du oppleve samhold, personlig utvikling og få ny forståelse for mangfold og inkludering.
Ta kontakt med oss, så ser vi hvordan vi kan finne gode løsninger tilpasset skolehverdagen.
Jula er høytid for at generasjoner møtes. For mange onkler, tanter og besteforeldre er det toppen av julens kransekake å få møte nevøer, nieser og ...
Folkehøgskolene har rullerende opptak. Men hva er egentlig rullerende opptak?