Anne Britt og Håkon Mølsæter har hatt tre sønner på folkehøgskole, og er ikke i tvil om at det var viktig for dem. – Det du får på folkehøgskole får du ingen andre steder, sier de.
– Vi er så fornøyde! Skulle vi trillet terning får folkehøgskole en blank sekser, sier Håkon Mølsæter fra Oslo.
– Helt fra vi kjørte tvilling-sønnene våre til Haugetun folkehøyskole i Fredrikstad har vi hatt en utrolig god følelse. De trivdes hele tiden, og har ingenting negativt å si om skolen, fortsetter han.
– Folkehøgskolen var en veldig fin overgang til det å flytte hjemmefra. Man blir mer selvstendig, innenfor trygge rammer. Det gir grunnlag for å vokse og bli tryggere på seg selv, sier Anne Britt Mølsæter.
– Måten vi som foreldre ble tatt imot på var også fantastisk. De var tydelige på at de var en kristen skole, men presiserte samtidig at alle var velkomne som elever – uansett tro. En slik tydelighet skaper trygghet, sier hun.
Et av høydepunktene synes de to var å ta med seg besteforeldre og reise på foreldredag på folkehøgskolen.
– Mange linjer opptrådte, skolekoret underholdt og guttene våre sang. For oss var det også hyggelig å møte andre foreldre, og få et innblikk i alt som skjedde på skolen, sier Anne Britt.
Les mer om Haugetun folkehøgskole
– De to eldste guttene våre var ikke helt sikre på om de ville gå på folkehøgskole. Vi oppmuntret dem veldig, og mente det ikke kunne skade å søke i alle fall, forteller Anne Britt.
Den store interessen er fotball, og de har spilt aktivt på høyt nivå hos KFUM-Kameratene i Oslo i mange år. For guttene var det derfor viktig å finne den beste fotballinja i valg av folkehøgskole.
– Valget falt fort på fotballinja på Haugetun. Selv om Fredrikstad ikke er så langt hjemmefra, var det noen som hadde fortalt dem at tilbudet der var bra. Det fristet også å spille på klubbene skolen hadde samarbeid med i Østfold, fortsetter hun.
– Den endelige avgjørelsen kom da fotballæreren ringte guttene. De fikk personlig kontakt, og fant fort tonen. Det tror jeg var et sjakktrekk, sier Håkon.
– Det har ingen av dem angret på etterpå. Å sende dem på folkehøgskole er den beste investeringen vi har gjort noen gang, sier han.
De positive ryktene skulle også vise seg å stemme.
– Vi hadde på forhånd hørt at det skulle være en god skole, og fikk det raskt bekreftet. Guttene likte lærerne veldig godt, sier Håkon.
Les også: – Du blir voksen på folkehøgskolen!
– Jeg tror folkehøgskolelærere spiller en utrolig viktig rolle. De blir sett opp til av elevene. Og i dette tilfellet innfridde de på alle bauer og kanter, fortsetter han.
– Den ene fotballæreren hadde også en musikalsk side. Han så noe hos våre gutter, og oppmuntret dem også til å bruke nye sider av seg selv, sier Anne Britt.
– Fem gutter på skolen startet eget boyband, hvor begge våre tvilling-gutter var med. Det hadde de aldri gjort hvis det ikke hadde vært for at de gikk på folkehøgskole! De spilte til og med inn en egen cd som bestemor spiller hver gang hun vasker huset, smiler hun.
– De møtte helt klart verdens beste lærere, som ga dem trygghet til å tørre å teste egne grenser og prøve noe annet, sier Håkon.
– På folkehøgskolen handler ingenting om karakterer. Man slipper krav til å prestere, og får bruke de evner man har. Jeg tror det er noe av det aller viktigste med et slikt år.
– Folkehøgskole er helt klart ingen feriekoloni. Kompetansen på lærerne er veldig høy, og man får mye igjen etter et slikt år, sier Håkon.
– Som foreldre ble vi godt informert underveis i skoleåret. Klassen hadde en egen blogg hvor de blant annet oppdaterte fra reiser. Det var flott å følge med på, sier Anne Britt.
De to eldste sønnene hadde studieturer til Tyrkia og Spania, mens klassen reiste til Brasil da den yngste sønnen gikk på Haugetun. Foreldrene syntes det var trygt å se guttene reise med folkehøgskolen.
– Jeg tror alle hadde en flott opplevelse, og vi var helt trygge på reiseopplegget, sier Anne Britt.
– Som foreldre er det fint å vite at de reiser sammen med kompetente folk. Det hadde vært noe helt annet om de reiste på egenhånd, legger hun til.
Les også: – Like mye turkamerat som lærer
– Alle tre guttene har fått venner for livet gjennom folkehøgskolen. At man møtes gjennom ting eller interesser man har felles, er et godt grunnlag å bygge vennskap på, sier Håkon.
– For de fleste er det enklere å utvikle seg i et nytt miljø. På folkehøgskolen møtte de ungdommer fra hele landet, det var viktig, sier Anne Britt.
– Jeg tror det også har vært med på å lette studiehverdagen for dem senere. Nå har de kjente i hele landet, og de fant andre fra folkehøgskolen i sin studieby, sier hun.
– Nettverksbyggingen på folkehøgskole skal man ikke undervurdere. Å ha kjente fra hele landet, med ulike interesser, vil bli viktig i arbeidslivet senere, sier Håkon.
– Det å bo sammen med en annen elev på dobbeltrom et helt år gjør også noe med deg. Du lærer å ta hensyn til andre, noe du vil ha nytte av resten av livet, sier Anne Britt.
– Vi ser at guttene har blitt mer sosiale etter et slikt år. Dessuten har de fått en utvidet horisont. De snakker ikke lenger bare om fotballting, men kan interessere seg for andre saker også, sier Håkon.
Les også: Slik er det å bo på dobbeltrom
– Jeg husker hvordan en av guttene allerede etter to uker på folkehøgskolen fortalte hvor takknemlig han var for det valget han hadde tatt, sier Håkon.
– Han så venner hjemme som ikke helt hadde funnet ut av hva de skulle gjøre det året, og som ikke fikk like mye ut av dagene sine, legger han til.
– Folkehøgskoleåret er veldig kort. Etter påske går de bare og gruer seg til de skal slutte, smiler Håkon.
– Jeg husker hvordan de bare gråt og gråt under avslutningsfesten. Vi fikk dem nesten ikke med oss hjem, sier Anne Britt.
– Det var helt klart den tristeste dagen i deres liv. Tøffe fotballgutter viste plutselig mye følelser. Det er et utrolig godt bilde på hvor bra de hadde hatt det, sier hun.
Et folkehøgskoleår koster i gjennomsnitt 110 000 kroner. Undervisningen er gratis, men man betaler for kost og losji, studieturer og nødvendig utstyr. Lån og stipend fra Lånekassen dekker mye av utgiftene. Er det likevel dyrt?
– Det koster litt å gå på folkehøgskole, men du får jo lån som dekker det. Når du tenker over hva du får igjen for pengene, er det virkelig verdt det, sier Håkon.
– Det er mye penger, men det er ikke dyrt, legger han til.
Les også: Dette koster et år på folkehøgskole
– Jeg tror kanskje folkehøgskoleåret er det året du får mest igjen for på et personlig plan, sier Anne Britt.
– Videregående kan være tøft for mange, og man trenger ofte en pause før videre studier. Jeg tror mange som begynner rett på studier fortere blir utslitt. Flere av dem slutter eller finner ut at de trenger et avbrekk, sier hun.
– Jeg tror du får bedre utbytte av studier dersom du har et folkehøgskoleår med deg i bunn. Det du får med deg et slikt år, får du ikke på andre studier, sier Håkon.
Les også: Hvilken skole får elevene til å gråte når de drar?
Folkehøgskolene har lærere som jobber døgnet rundt for elevene sine – bokstavelig…
Folkehøgskoleelevene troner for tolvte gang øverst som landets aller mest fornøyde blant…
Filmen er kalt «Folktales» og følger tre elever gjennom et år på…
9 av 10 av fjorårets folkehøgskoleelever vil anbefale folkehøgskole videre, viser en…
Folkehøgskolene har rullerende opptak. Men hva er egentlig rullerende opptak?
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.