Trenger du å ta opp fag? På folkehøgskole kan du kombinere det med et spennende år fylt med aktiviteter og opplevelser.
Mange har behov for å ta opp fag etter videregående. Kanskje trenger du høyere karaktersnitt for å komme inn på drømmestudiet. Eller trenger du rett og slett stå i et fag du har strøket i?
Flere folkehøgskoler legger til rette for å ta opp fag mens du er elev der. Dette kan være en integrert del av linja, eller du tar det som et valgfag i løpet av året.
Les mer om de ulike måtene å ta opp fag på folkehøgskole lenger ned i saken.
Folkehøgskole er i utgangspunktet et fullpakket år med fag og aktiviteter på dagtid, og mye som foregår på kveldstid. Dette kan være fotball i gymsalen, filmkveld eller at elevene spiller kort eller bare henger i stua.
Det kan være vanskelige å sette av tid til å studere på egen hånd når det skjer mye morsomt på fritiden.
Folkehøgskolene er i utgangspunktet eksamensfrie skoler. Det er et år der du vil kjenne på gleden ved å lære uten å bli målt i form av prøver og karakterer. Vi vet imidlertid at en del av dere har behov for å enten forbedre eller oppnå karakter i fag fra videregående for å komme inn på videre studier.
Heldigvis kan du kombinere dette!
Å ta opp fag er en god mulighet til å øke din personlige nytteverdi av folkehøgskoleåret. Skolene fikser et opplegg for deg sånn at det blir litt lettere å få tatt eksamen.
Du kan velge å ta opp fag som et valgfag, men det er fortsatt folkehøgskole du går på. 15 skoler tilbyr valgfaget Ta opp fag. I valgfaget blir det satt av tid til lesing og å forberede seg til eksamen.
Et annet alternativ er å gå på en linje som inkluderer å ta opp fag som en del av opplegget på linja.
Skal du ta opp fag i løpet av folkehøgskoleåret, stiller det krav til din evne til å jobbe selvstendig. Skolene kan hjelpe deg med studieteknikk og planlegging, og coache deg for å hjelpe deg i i starten og over kneiker underveis.
Du kan melde deg opp som privatist for å avlegge eksamen i enden av både høst- og vårsemesteret. Videregående eksamen avlegger du ved din tidligere videregående skole eller hvis folkehøgskolen har en samarbeidsskole.
Det er nemlig fullt mulig å ta opp fag som privatist mens du går på folkehøgskole. Privatisteksamen organiseres etter hvilket fylke du er folkeregistrert i. Hvis folkehøgskolen er i samme fylke, er det ikke noe problem.
Når du tar opp fag som privatist må du lese og studere selv til eksamen. Du trenger ikke å møte opp på noe, bortsett fra på eksamen. Så da trenger du i praksis bare å dra tilbake til hjemfylket ditt når du skal ta eksamen.
Som privatist kan du også ta eksamen i en annen kommune enn der hvor du er folkeregistrert.
Kostnader til oppmelding til privatisteksamen må du dekke selv.
Les også:
Mange folkehøgskoler tilbyr hjelp til å ta opp fag som et valgfag. Da får du muligheten til å ta opp fag fra videregående eller ta videreutdanning som et valgfag. Dette er i hovedsakelig selvstudier, men skolen er behjelpelig med godt læremiljø og lesestøtte hvis det trengs. Skolene tilbyr løsninger som:
I valgfaget blir det satt av tid til lesing og å forberede seg til eksamen. Du får godkjent fravær for selve eksamen, og får fri til å ha to lesedager i forkant av dette. Du må selv dekke kostnader knyttet til studiet og eksamen.
Noen linjer innebærer blant mye annet muligheten til å ta opp fag. Slike linjer har i tillegg fokus på livsendring og endring av vaner og hjelp til finne ut hva du vil gjøre videre.
Linjene passer for deg som vil legge inn en ekstra innsats i tillegg til det ordinære folkehøgskoleløpet. Kombinasjonen av læringsgleden i folkehøgskolen og teoristudier gir gjerne gode resultater.
Her vil du få:
ReSTART / 21-27 år – linje ved Stavern folkehøyskole
Ta opp fag – Linje ved Nordmøre Folkehøgskule
ReSTART / 21-27 år – linje ved Stavern folkehøyskole
For deg som ønsker en ny start. Her får du hjelp til veien videre, samt muligheten til å få oppfylt noen punkter på bucketlisten din. På linja får du blant annet:
Mer informasjon om linjen ReSTART 21-27 år
Ta opp fag – Linje ved Nordmøre Folkehøgskule
På denne linja tar du opp fag fra videregående eller forbereder deg på universitetsstudier som en del av ditt folkehøgskoleår. Skolen samarbeider med naboskolen Surnadal vidergående skole om faglig hjelp til elever som skal ta opp fag fra videregående. Du kan avlegge eksamen på samarbeidsskolen eller ved din tidligere videregående skole.
Les også:
15 skoler tilbyr ta opp fag som valgfag:
Disse skolene tilbyr et litt utvidet valgfag:
Her har vi samlet alle mulighetene for å ta opp fag
Finner du ikke skolen din på lista? Det fins flere skoler enn de som er listet opp her som tilbyr hjelp til å ta opp fag som en del av folkehøgskoleåret.
Her finner du alle skolene som tilbyr deg å ta opp fag, enten som valgfag eller linjefag
Les mer herHar du brukt det første halvåret etter videregående på å ta opp fag? Da har du fortsatt muligheten til å fylle året med noe morsomt. Flere har nemlig valgt å gå et halvt år på folkehøgskole før eller etter at de har brukt et halvt år på å ta opp fag. Da får du fylt et år med både nødvendig forbedring av karakterer samtidig som du får med deg noe av den unike folkehøgskoleopplevelsen. Stadig flere finner ut at man kan kombinere disse to siden folkehøgskolene tilbyr halvtårskurs.
Her finner du hele tilbudet med halvtårskurs som folkehøgskolene tilbyr
Finn kursene herUsikker på hva du skal skrive i søknaden til folkehøgskolen du vil…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Noen bestemmer seg tidlig for hvilken skole eller linje de vil gå…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Vi forklarer prosessen, fra søknad til skolestart.
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.