Allerede til høsten åpner verdens nordligste folkehøgskole på Svalbard. Rektor lover et eksotisk år i spektakulære naturområder.
– Svalbard folkehøgskole ligger i noe av det mest spektakulære Norge har å by på. Flere andre folkehøgskoler reiser hit på studieturer, men vi blir altså værende midt i reisemålet hele året, sier rektor Espen Klungseth Rotevatn.
Han gleder seg til å ønske elever velkomne til den nye skolen i Longyearbyen allerede i august. Det er plass til totalt 125 elever på de seks linjene ved skolen, og søknadene har allerede begynt å strømme inn.
– Vi ønsker å benytte oss av alt det Svalbard har å by på. Mange tenker nok at vi blir en folkehøgskole for friluftsliv-entusiaster, og det stemmer. Vi har flere linjer med friluftsliv. Samtidig blir det både foto, musikk og en egen linje for forskerspirer, sier Rotevatn.
Les mer om Svalbard folkehøgskole
Linjetilbudet for forskerspirer er den første i sitt slag i Norge, og passer for elever som interesserer seg for geologi, biologi og andre naturvitenskapelige fag som er relevante i Arktis. Den er åpen for alle, og det stilles ingen krav til spesifikke fag fra videregående. Alt man trenger er lyst til å lære mer.
– Linja er tenkt for den som kanskje går med en liten forsker i magen, eller har lyst til å lære mer om disse fagområdene. Her får man en unik mulighet til å være en del av forskermiljøet på Svalbard. Vi er stolte av å kunne tilby en slik linje, og tror nok flere av elevene vil komme tilbake til Svalbard senere som studenter, sier Rotevatn.
– Samtidig er også fagtilbudet et motsvar til den som tror folkehøgskole «bare er gøy», uten faglig innhold.
Friluftslivlinjene får mange reiser og utedøgn på Svalbard, men skolen arrangerer ikke studieturer til andre steder. Både fordi de selv ligger perfekt til som utgangspunkt for ekspedisjoner, men også fordi det er en del av skolens miljøprofil å ikke legge opp til større klimautslipp med lange flyreiser.
Fotolinja på folkehøgskolen skal være mye ute, men elever trenger verken mye erfaring med friluftsliv eller være redde for lange ekspedisjoner. Naturen og ikke minst lyset på Svalbard blir sentralt.
– Det lyset som til ulike årstider er her nord, er perfekt for fotointeresserte. Faktisk er det sånn at lyset kan være med på å utløse interessen for å ta naturbilder. Slik var det i alle fall for meg, sier Rotevatn.
Lyset fascinerer både når det er der, og når det uteblir som i mørketida.
– Lyset er helt spesielt i perioden rett før vi går inn i mørketida, og når sola kommer tilbake etterpå. Det bør oppleves! Her har vi også midnattssol fra april, så elevene vil oppleve mange ulike tider, sier Rotevatn.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=a44QtS6Q5fA
Les mer om linja Frys tiden: Bilde og fotokunst
– Dersom du aldri har vært på Svalbard tidligere, er det definitivt naturen her som er det mest eksotiske. 60 prosent av landområdene er dekket av isbre, og de fleste har jo hørt om isbjørn for eksempel. Svalbard er en gigantisk villmark, sier Rotevatn.
Likevel mener han det gode lokalmiljøet er det som skiller Longyearbyen aller mest fra andre norske byer. Her er alltid åpne dører, og folk går ofte på besøk til hverandre. Skal du spise på en restaurant eller besøke et museum, er det helt naturlig å ta av seg skoene ved inngangsdøra.
– Her kommer du til en liten by med omtrent 2000 innbyggere. Mange sammenligner faktisk det å bo på Svalbard med å bo på en folkehøgskole. Sånn sett må det jo være helt ideelt å få en folkehøgskole hit, smiler Rotevatn.
Han understreker at en del av folkehøgskoleåret også blir å lære om denne kulturen. Alle som kommer til Svalbard er litt alene. Befolkningsmessig preges byen av mye midlertidighet. I løpet av et år er det både mange som drar, og mange som kommer. Det gjør at alle er åpne for nye bekjentskaper, og stadig på jakt etter å knytte nettverk. Her vil folkehøgskoleelever uten tvil bli tatt godt imot!
Les også: statsbudsjettet 2019: Takknemlige for to nye skoler
Mai 2018 vedtok et enstemmig Storting å utvide folkehøgskoleloven til også å gjelde på Svalbard. I Statsbudsjettet for 2019 er det satt av 7 millioner til oppstart av Svalbard folkehøgskole, og i august kommer altså de aller første folkehøgskoleelevene hit. Rotevatn sier det har vært politisk medvind for prosjektet lenge, både på Stortinget og lokalt i Longyearbyen.
Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) mener en folkehøgskole på Svalbard er et løft som vil bety mye for det arktiske samfunnet, og samtidig bidra til å øke andelen nordmenn.
– Men det betyr først og fremst mye for norsk ungdom som får mulighet til å oppleve den fantastiske naturen, og få kunnskap om klima, miljø og samspillet på Svalbard, sier han til NRK.
Folkehøgskolene har lærere som jobber døgnet rundt for elevene sine – bokstavelig…
Folkehøgskoleelevene troner for tolvte gang øverst som landets aller mest fornøyde blant…
Filmen er kalt «Folktales» og følger tre elever gjennom et år på…
9 av 10 av fjorårets folkehøgskoleelever vil anbefale folkehøgskole videre, viser en…
Folkehøgskolene har rullerende opptak. Men hva er egentlig rullerende opptak?
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.