Skal du søke folkehøgskole? Her er svarene på 10 spørsmål som mange lurer på.
Nei, folkehøgskolene har ikke samordna opptak. Alle folkehøgskolene tar opp søkere hver for seg. Du kan derfor oppleve at du får tilbud om plass på flere folkehøgskoler dersom du velger å søke på mer enn en skole.
Det betyr også at folkehøgskolene ikke har søknadsfrist, men tar opp elever helt fram til skolestart eller til linjen er full.
Nei, alle folkehøgskoler har sine egne krav.
Det folkehøgskolene har til felles er at de starter opptaket 15. november og at de tar opp elever fram til skolestart eller til linjen ikke har flere plasser.
Skolene har ulike krav til søkerne og de ser også etter ulike ting når de vurderer søknadene. Alle skolene har beskrevet opptakskravene under linjebeskrivelsene på folkehøgskolenes felles nettsider. Her er likevel noen av de viktigste:
Nei, det er ikke søknadsfrist. 15. november startet opptaket til folkehøgskolene, men alle folkehøgskoler tar opp elever helt fram til skolestart eller til det ikke er flere plasser igjen.
Noen planlegger å gå på folkehøgskole lenge i forveien og søker tidlig. Andre bestemmer seg veldig seint. Om man søker seint så kan det være fylt på en god del linjer, men det finnes alltid mange spennende tilbud uansett når man søker.
Les også:
Du kan søke på akkurat så mange skoler og linjer du vil. Du må skrive en egen søknad til hver enkelt skole.
Les også:
Nei, hver enkelt folkehøgskole har satt sammen sitt eget søknadsskjema slik at de får akkurat de opplysningene de trenger om søkerne før de avgjør hvem som får plass på skolen.
For eksempel vil noen folkehøgskole be om vitnemål mens andre ikke gjør det. Enkelte ber også om referansepersoner eller kontaktinformasjon til foreldrene dine eller kanskje noe helt annet.
Hvis du får tilbud om plass på en folkehøgskole så må du betale et gebyr på cirka 2500 kroner.
Skolepengene betaler du hver måned når du går på skolen. Den første innbetalingen er enten rett før eller rett etter skolen starter i august.
Husk å søke støtte fra Lånekassen. De fleste skoler har tilpasset det slik at du må betale skolepenger rett etter du får penger utbetalt fra Lånekassen hver måned.
Send inn det siste vitnemålet eller terminkarakterene du har. Det går helt fint med karakterene fra i forrige halvår.
Les også:
Ja, folkehøgskolene tilpasser maten til ulike matallergier. Ta likevel gjerne kontakt med skolen du vurderer å søke på for å høre hvordan de jobber med å tilpasse maten til din type allergi.
Du kan også ta kontakt med skolen dersom du har andre allergier, eller noe annet, og du vil avklare hvordan det kan kombineres med å gå på folkehøgskole.
Les også:
De fleste folkehøgskoler vil svare deg i løpet av svært kort tid. På noen folkehøgskoler kan du vente svar allerede i løpet av en uke eller to.
Du kan få svar på flere ulike måter. Noen skoler sender epost eller SMS mens andre sender brev i posten. Husk å sjekke om svaret kan ha havnet i spamfilteret på din epost.
De fleste folkehøgskoler forventer svar fra deg i løpet av 10 dager. Hvis du synes det er vanskelig å gi skolen svar innen fristen så er det viktig å ta kontakt med skolen for å høre om du kan utsette svarfristen.
Når du har takket ja til plassen så må du betale et gebyr på rundt 2500 kroner og da er det bare å glede seg til august og et fantastisk år på folkehøgskole!
Usikker på hva du skal skrive i søknaden til folkehøgskolen du vil…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Noen bestemmer seg tidlig for hvilken skole eller linje de vil gå…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Vi forklarer prosessen, fra søknad til skolestart.
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.