Folkehøgskoleåret 2019/2020 ble noe utenom det vanlige. Men selv om slutten av året ble tilbragt på hvert sitt sted har elevene skapt mange minner sammen. Her forteller de om hvordan det var å dele rom og gå fra å være fremmede til å bli gode venner.
Isabel og Elsa delte både rom og gikk på samme linje ved Sogndal folkehøgskule. Det fine med å dele rom med Elsa var at vi begge forsto hverandre og skjønte når vi hadde behov for litt alenetid eller en god klem, forteller Isabel. – Vi var flinke på å kommunisere og si ifra om det var noe som plaget oss. Det gjorde situasjonen mye lettere med tanke på all den tiden vi tilbrakte sammen. Både på rommet, på tur med klassen og andre sosiale ting.
Det var en trygg følelse å ha en person som forsto deg og ga deg den ekstra støtten når du trengte det mest.
– Jeg må si jeg er utrolig heldig som fikk Elsa som min roomie og jeg er veldig takknemlig for alt vi har skapt av minner sammen!
Anne Marie og Juliette delte rom på Bakketun Folkehøgskole og Anne Marie er veldig glad for at hun valgte å ha en romkamerat.
Vi to kom utrolig godt overens hele tiden, vi var som søstre hele veien. Hun har blitt en av mine beste venner og vi kunne snakke om alt sammen.
Etter bare noen minutter sammen skjønte Jens at han og romkameraten ved Ålesund Folkehøgskole kom til å få et bra forhold.
Samtidig som vi hadde det veldig gøy sammen var vi veldig klare på at vi ikke alltid måtte snakke med hverandre konstant selv om vi bodde på rom sammen. Det var veldig deilig. Da får man den freden for seg selv som man ofte trenger på en så sosial skole.
Andrea sier det var fantastisk å bo sammen med Simona på Haugetun Folkehøyskole.
Vi fant på så mye sprell sammen, som å stjele dette juletreet for noen timer så vi kunne ha vår egen lille jul sammen! Det å ha roomie var skummelt i begynnelsen, men du får virkelig en bestevenn for livet!
Da Inger begynte ved Kristiansand Folkehøyskole fikk hun rom i en leilighet med sju andre jenter. De kunne bestemme rom selv og da Hanne dukka opp valgte hun å bo på rom med Inger, som ble en perfekt match.
Vi er begge ryddige og gikk veldig bra sammen fra første dag egentlig, selv om vi begge var litt smått sjenerte!
Nora og Cecilie slo fort sengene sine sammen til dobbeltseng. Rommet ved Voss folkehøgskule var alltid fylt med god musikk og latter.
Selv de kjedeligste ting, som romvask og klesvask, blir morsomt med Cecilie! Jeg var heldig som fikk bo med min beste venn.
Vemund og Anders Emil fant ut at de hadde mange ting til felles da de begynte på Nordfjord folkehøgskule. Ikke bare var begge fra Bergensområdet, men de hadde også flere like interesser og samme musikksmak. De fant en god balanse mellom å være sammen på rommet og gi hverandre egentid når de trengte det. De stilte også opp for hverandre når det var nødvendig, forteller Vemund.
En gang i vinter da jeg var syk, hentet Anders Emil mat til meg i matsalen. Og hvis en av oss glemte å lage lunsj/forsov seg til frokost, fikset den andre det. Vi har blitt sykt gode venner, og jeg kunne ikke bedt om en bedre roomie!
Thea og Cecilie bodde på rom 211 på Sunnmøre Folkehøgskole og fikk et fantastisk år sammen, forteller Thea.
Det har vært veldig koselig å ha noen å snakke om dagen, spise sjokolade og le med! Det var en utrolig god atmosfære på rommet og vi fikk ofte besøk av andre, som var kjempegøy.
Ingrid og Kristine ble «spleiset» av storebrødrene sine som også gikk på Hedmarktoppen folkehøyskole sammen. Det viste seg at brødrene visste hva de gjorde.
Vi har kost oss veldig sammen, og klikket med en gang. Kristine er en venninne jeg vet jeg kommer til å ha videre!
Karoline og Trude var først elever og senere stipendiater sammen ved Folkehøgskolen Nord-Norge. Karoline sier hun har vært heldig som alltid hadde noen å snakke, le og gråte med. Og som kjenner henne på godt og vondt.
Vi har hatt mange samtaler. Om det var på rommet, rundt bålet, i hengekøya eller på hver vår side av verden. Trude gir meg råd og perspektiv når jeg trenger det. Vi har lært å kjenne hverandre på en helt annen måte enn før og det er jeg evig takknemlig for.
Helena og Sandra havna på rom sammen etter at begge skulle bytte romkamerat midt i skoleåret ved Bømlo Folkehøgskule. De kom veldig godt overens. Blant annet gikk de i samme klasse og bonda også over at begge er fra Nord-Norge. Det ble også mange seine kvelder der de prata til langt på natt, og en del morgener det var vanskelig å stå opp.
Vi fikk en morgenrutine med at begge var altfor trøtte til å gå på skolen. Så vi lå i 10 minutter og vridde oss i senga før vi klarte å stå opp. Vi hatet en tidlig morra! Vi hadde det alltid gøy sammen og dagene var som regel fylt med latter. Om en av oss hadde det vanskelig, så var den andre der for å løfte deg opp!
Astrid og Thea delte rom ved Bakketun Folkehøgskole. De hadde det veldig trivelig sammen, og var en god match siden de la seg omtrent samtidig og våkna nesten likt. Astrid satte veldig pris på at hun kunne dele ting med Thea gjennom året. Og da folkehøgskolene ble stengt for å unngå koronasmitte greide de å holde kontakten på en kreativ måte.
Under #fhshjemme sendte vi bilder til hverandre til alle måltider, sånn at vi på en måte var sammen likevel!
Bildene Lea har sendt oss fra første og siste dag ved Follo Folkehøgskole sier alt om forholdet mellom henne og romkameraten Dina.
Jeg er så takknemlig for at jeg ble satt sammen med en fremmed som fort ble min beste venninne. Folkehøgskole er det beste valget jeg noen gang har tatt!
Ty valgte egentlig å bo på enkeltrom ved Folkehøgskolen 69° Nord, men fant ut at han ville prøve dobbeltrom for å se hvordan det gikk. Han var både spent og grua seg, men det gikk over all forventning. Seinere bytta også Tord linje så romkameratene tilbrakte enda mer tid sammen.
Jeg trodde at vi kanskje at kom til å bli litt lei av hverandre etterhvert. Siden vi da skulle være sammen nesten hele tiden. Men vi har bare blitt enda bedre venner. Nå så er det rart å ikke dele rom med Tord lenger.
Usikker på hva du skal skrive i søknaden til folkehøgskolen du vil…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Noen bestemmer seg tidlig for hvilken skole eller linje de vil gå…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Vi forklarer prosessen, fra søknad til skolestart.
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.