Åshild (21) er den yngste deltageren i årets sesong av Symesterskapet på NRK. Selv har hun lært seg det meste om å sy egne klær via YouTube. Her deler hun gode tips for deg som har lyst til å komme i gang med å sy selv.
– Så lenge jeg kan huske har jeg likt å holde på med hendene mine. Jeg er vokst opp med både en mor og bestemor som var ivrige med håndarbeid og lærte av dem, forteller Åshild Titland (21) fra Stord.
På videregående tok hun for alvor opp interessen for søm. Hun bestemte seg for å dyrke det hun likte best, ikke bare følge etter alle andre. Dermed kjøpte hun seg symaskin, søkte etter oppskrifter og instruksjoner på YouTube, og begynte å sy sine egne klær.
Jeg trengte nok et avbrekk fra både skolen og jentesnakk om sminke eller kjendiser. Jeg ville gjøre noe helt eget, forteller hun.
I starten ble det mye barneklær til tantebarn, men etter hvert også til venner, familie og seg selv. Det å få til ting, og få positive tilbakemeldinger for klærne sine, ga en helt egen mestringsfølelse. Da søsteren skulle gifte seg var det Åshild som sydde brudekjolen. Et stort og krevende prosjekt, men en fornøyd brud var verdt alt stress og arbeidstimer.
Les også:
– Etter videregående hadde jeg egentlig lyst til å søke klesdesign ved Kunsthøgskolen i Oslo, men måtte ta opp igjen noen fag fra videregående for å få vitnemål. Dermed var jeg ganske usikker på hva jeg skulle gjøre, sier Åshild.
Etter litt overtalelse landet hun på folkehøgskole og startet på Design & Fashion-linja på Ringerike folkehøgskole høsten 2018.
– Jeg var veldig skeptisk til om folkehøgskole var noe for meg. Til nå var jeg vant med å sitte alene når jeg skulle sy, ikke sammen med andre. Jeg var usikker på om jeg ville trives med å vise frem egne produksjoner på en catwalk. For meg var det langt ut av komfortsonen, forteller hun.
I dag er hun likevel veldig glad for at det ble sånn.
Sted: Hønefoss, Ringerike
Elevplasser: 135
Linjer: 26
Undervisning pr. uke: 27-42 timer
Verdigrunnlag: Frilynt
Selv om de fleste andre i klassen hadde sydd veldig lite før de kom til folkehøgskolen, lærte jeg en del det året. Og jeg fikk god trening i å hjelpe andre og lære bort. Det er en erfaring jeg er glad for å ha tatt med meg.
På studietur til New York handlet Åshild og de andre i klassen inn stoff til sluttoppgaven sin, og på avslutningsfesten viste hun blant annet frem et egensydd korsett på catwalken. En oppgave hun hadde hatt lyst til å få til lenge.
– Det var utrolig gøy å få sy med kvalitetsstoff fra USA! I forbindelse med den turen lærte jeg også mye om planlegging. For å finne riktig stoff, mengde og ikke minst hindre svinn handler det om å ha en plan. Det gjelder for så vidt alle prosjekter man skal i gang med, sier hun.
Les også:
I dag er Åshild hotellsjef på Vega havhotell, og har hektiske arbeidsuker. Syprosjekter finner hun likevel noe tid til innimellom. Akkurat nå er hun i gang med restaurering av mammas bunad, brodert av bestemor. Den har ligget på loftet siden hun gikk bort for 14 år siden. Å ta den frem igjen og tilpasse den til egen bruk ser hun på som en hyllest til to viktige forbilder.
I høst er hun også aktuell som deltager i NRKs nyeste sesong av Symesterskapet, som den aller yngste deltageren. Forkjølelse gjorde at hun måtte trekke seg allerede etter den første uka, men hun rakk likevel å markere seg. Den aller første redesign-konkurransen vant hun, og Åshild høstet mye skryt av dommerne Jenny Skavlan og Andreas Feet. At hun i utgangspunktet ble med som deltager, var derimot nokså tilfeldig.
– Det var absolutt ikke min plan å delta i Symesterskapet, og det kom veldig brått på meg. Jeg liker jo egentlig best å holde på for meg selv. Søstera mi meldte meg på i skjul, men når jeg først kom inn i intervjuprosessen ville jeg jo gjøre det bra, forteller hun.
Prosessen krevde tre runder med intervjuer og tester før de endelige deltagerne var plukket ut. Så fort hun var i gang likte også Åshild utfordringen det var å skulle levere under tidspress og med kamerateam til stede.
Nå håper jeg flere unge kan inspireres til å få lyst til å sy på egenhånd. Klarer jeg lære meg det fra YouTube, kan alle klare det!
Gå til en forhandler/butikk som selger symaskiner for å få litt veiledning. Her kan du få prøve ulike symaskiner og få tips til hva som lønner seg å bruke. Mitt råd er å velge en symaskin som er tilpasset nybegynnerfasen. Den første symaskinen jeg kjøpte, og som jeg fortsatt bruker, er både enkel å bruke og enkel å tre. Det er en fordel når du er nybegynner.
Bor du på et større sted kan det hende det finnes steder som låner ut symaskiner. Ellers kan det jo hende du har familiemedlemmer eller venner som kan låne deg en maskin? Det er uansett viktig at den du prøver ikke er for gammel. Mange mister motet hvis det virker for komplisert.
Drømmer du for eksempel om å sy din egen kjole, lønner det seg uansett å starte med mindre prosjekter. Både for å klare å fullføre, men også for å lære ulike sømteknikker underveis. Det er en fin måte å bygge opp kompetansen du trenger for et større prosjekt. Forslag til noe å begynne med kan for eksempel være en toalettmappe eller en lue. Spør gjerne om tips i en stoffbutikk.
Mange steder arrangeres det kurs, for eksempel av Husflidslaget. Kanskje kan du få med deg en venn som også har lyst til å lære seg å sy? Jeg har gjort flere syprosjekter sammen med min søster, og synes ofte det fungerer best å tenke sammen med noen andre når man skal gjøre noe helt nytt.
Det finnes veldig mange sykontoer du kan følge på Instagram. Både for å bli inspirert og for å lære. Noen av de jeg vil anbefale for nybegynnere er Fæbrik (@jointhefaebrik) og de som står bak: Ingrid Vik Lysne (@ingridviklysne), Jenny Skavlan (@jennyskavlan) og Ingrid Bergtun (@ingridbergtun). De legger ut både filmer og oppskrifter som er nokså basic, og som egner seg godt for mange som ikke har sydd før. Dette er også profiler som vil at flere skal lære seg å sy, og som det går an å sende spørsmål om ting du lurer på. For eksempel om tips til valg av symaskin.
Jeg har brukt YouTube masse for å lære meg å sy. Her er det veldig mange gode filmer som viser deg ting step by step. Det kan for eksempel være enkle tekniske ting som å sy i glidelås eller lage lommer. Her er også gode oppskrifter og mønster. Min erfaring er at det er enklere å følge en video enn å lese et mønster. Siden alt er gratis er det også veldig økonomisk for en student!
Det finnes mange gode sybøker for nybegynnere, som både forklarer og har enkle mønster. Kanskje kan du ønske deg en slik, eller låne en på biblioteket?
Det er viktig å ha nødvendig utstyr på plass før du setter i gang med et prosjekt. Knappenåler, symaskin, målebånd og strykejern. Med knappenåler kan du for eksempel teste ut på plagg du vil sy inn eller endre på, uten at du trenger ødelegge det først.
Det er dumt å starte med noe bare for å ha et prosjekt. Mitt beste tips er å alltid lage noe du har lyst på selv, eller som du har lyst til å gi bort. Man må synes det er litt gøy for å oppleve mestring, også med de første små prosjektene som nybegynner.
Uansett hvor flink man er har man også prosjekter man er mindre fornøyd med, som man kanskje ikke viser frem eller legger bort. Ikke mist motet om noe ikke blir som du trodde! Legg bort prosjektet en stund hvis du står fast, heller enn å ødelegge det. Når du tar det frem igjen ser du det kanskje med litt nye øyne.
Da bør du sjekke ut tilbudet på folkehøgskole! Det finnes til sammen 31 ulike linjer innenfor mote, søm og design, hvor du kan komme både som nybegynner og mer erfaren.
Se alle linjer med mote, søm og designUsikker på hva du skal skrive i søknaden til folkehøgskolen du vil…
Noen bestemmer seg tidlig for hvilken skole eller linje de vil gå…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
I disse dager er det mange som venter i spenning enten ved…
Antall søkere til folkehøgskolene har nesten doblet seg fra i fjor.
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.