Syinteressen ble for alvor vekket på Hardanger folkehøgskole. Nå designer Helle Lie Jakobsen sine egne brudekjoler.
Tekst: Marit Asheim
– Jeg var nok veldig usikker på hva jeg ville gjøre videre etter videregående. På fritiden har jeg alltid vært kreativ, og nå ville jeg kombinere det med å gjøre noe gøy. Gjerne langt vekk fra Oslo, sier Helle. Valget falt dermed på linja Klær og design ved Hardanger Folkehøgskule. Det skulle få mye å si for veien videre.
Avgjørende år
– Folkehøgskoleåret mitt var nok veldig avgjørende for videre studievalg. Jeg var liksom ikke ferdig med det jeg hadde begynt på her, jeg ville fortsette, sier Helle, som senere har studert både på Høgskolen i Oslo og i Rauland.
– Året i Hardanger gjorde også at jeg fikk samlet tankene litt mer, og ble sikrere på hva jeg egentlig ville, sier hun.
Hverdagen på folkehøgskolen ga henne også innsyn i mye av det praktiske ved et slikt yrke.
– Vi lærte mønstrekonstruksjon, og tegnet blant annet egne mønster for både bukse og skjørt. Det er egentlig ganske heftig. Vi fikk virkelig prøvd oss ordentlig, sier Helle, som mener det kom godt med da hun begynte på høgskolestudier etterpå. Selve pedagogikken på folkehøgskole har hun også stor sans for.
– Lærerne på en folkehøgskole stiller krav til deg, og du får oppgaver, men det er mye friere enn annen skole. Det gjør også at tankene går lettere, sier Helle.
Sparer tid på folkehøgskole
– Folkehøgskole er en fin måte å teste ut en interesse på, før man eventuelt tar det et steg videre, sier Helle, og mener man på den måten kan man spare mye tid.
– Gjennom et år med praktisk tilnærming til faget ser du fort om dette er noe du vil jobbe videre med, eller om det forblir mer som en hobby. Det er ikke sikkert en bachelor i samme fag gir deg like rask avklaring på akkurat det, fortsetter hun.
I dag studerer Helle praktisk pedagogisk utdanning, samtidig som hun driver sitt eget foretak med brudesøm. Hun har allerede sydd tre brudekjoler på bestilling. Målet er å kunne jobbe med begge deler fremover.
– Jeg ser på læreryrket også som et kreativt yrke, og synes det skal bli fint å kunne sjonglere litt mellom både faste rutiner på en skole, og kreativ utfoldelse i eget studio, sier Helle.
Folkehøgskoleelevene troner for tolvte gang øverst som landets aller mest fornøyde blant…
– Årene på folkehøgskole har vist meg at fotball ikke er det…
– På videregående handler det mye om hvor flink du er, mens…
Filmen er kalt «Folktales» og følger tre elever gjennom et år på…
Studiestøtten til folkehøgskoleelever økes med 10 prosent for skoleåret 2025/2026.
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.