De første folkehøgskoler begynner skoleåret allerede til helgen. Og de er godt forberedt til et rekordhøyt antall elever.
Tekst: Dorte Birch
Allerede til helgen braker det løs for de første folkehøgskolene. Nervøse og spente elever møter opp med store forventninger og mange spørsmål. Hvordan skal året bli? Hva kommer jeg til å oppleve? Hvem blir mine nye venner? Hva kommer jeg til å lære?
På folkehøgskolene er det mange spente ansatte. I flere uker nå har gulv blitt bonet og vegger malt. Noen skoler har bygget nytt eller pusset opp og andre har utvidet kapasiteten for å få plass et rekordstort antall elever. Felles for skolene er at de står tomme og at de ansatte er godt i gang med forberedelsene.
Det er ikke for sent å søke om plass på folkehøgskole
Det er mye som skal planlegges når over 7000 elever skal ha et lærerikt og motiverende skoleår. Innholdet på linjene skal finpusses, skoleprosjekter skal avtales, elevene skal informeres, rom skal fordeles, maten skal planlegges og byggene skal gjøres klar.
Denne uken har mange folkehøgskoler en såkalt forarbeidsuke der de planlegger året i fellesskap. Her diskuterer man alt fra skolens overordnede profil til mer praktisk koordinering av de ulike linjenes studieturer og hvilke konsekvenser det får for kjøkkenet.
Tre grunner til at folkehøgskolene er så populære
Folkehøgskolene har aldri hatt så mange elever som de har i år. Det betyr at mange skoler blir helt fulle. Dette kan gi utfordringer til de ansatte som skal lage planer over hvilke elever som skal bo på hvilke som. Siden det fortsatt er mange som søker om plass på folkehøgskole, så venter de fleste skoler til siste liten med dette arbeidet.
Det er mange hensyn å ta når man skal planlegge hvor elevene skal bo. Mange folkehøgskoler har ulike romtyper og alle skal helst ha den romtypen de ønsker seg. I tillegg skal de helst ha romkamerater de kan trives med slik at alle får et godt år.
Hva skal man pakke til folkehøgskolen?
Til helgen starter mange folkehøgskoler opp med taler og samling. Ofte vil også foreldre være invitert til å se skolen der ungdommene deres skal bo og lære i et år.
Den første tiden på folkehøgskole vil det å bli kjent med skolen og de andre elevene, stå i fokus. Dette er det første året hjemmefra for mange ungdommer og det er derfor viktig at de får en god start på skoleåret. Heldigvis vil over 7000 ungdommer få møte et skoleslag og noen ansatte som brenner for det de jobber med. Det er ikke uten grunn at folkehøgskolene kommer svært godt ut i tilfredshetsmålinger. Det er folkehøgskolenes ansatte som gjør at så mange elever reiser hjem og forteller så positivt om skolen de går på.
Rekordstor søkning til folkehøgskolene
Folkehøgskolene har alltid tatt imot søknader helt fram til skolestart. Faktisk tar mange skoler også imot nye elever etter skolen har begynt. En del skoler starter denne helgen og mange starter opp neste helg. Man bør derfor ikke vente alt for lenge med å søke.
Du finner oversikt over alle ledige plasser på alle folkehøgskoler her.
Vi ønsker alle våre nye elever lykke til med et flott skoleår!
Usikker på hva du skal skrive i søknaden til folkehøgskolen du vil…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Noen bestemmer seg tidlig for hvilken skole eller linje de vil gå…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Vi forklarer prosessen, fra søknad til skolestart.
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.