Det finnes svært mange gode grunner til hvorfor du bør begynne på folkehøgskole! Les noen av dem her.
På folkehøgskolen møter du engasjerte og dyktige lærere som brenner for ungdom – og som trives i selskap med elever! Enten de underviser i cosplay, hundekjøring eller musikk er de erfarne på eget fagfelt. De har mye kunnskap, og deler villig vekk både tips og triks. Kanskje ikke så rart at engasjement smitter?
Lærerne i folkehøgskolen har valgt akkurat den jobben fordi de får jobbe tett med ungdommer. De får lære bort uten å måtte stresse med eksamen og karakterer. Bilde: Vefsn folkehøgskole
På folkehøgskolene finnes det nesten 1000 ulike linjer, og det skal godt gjøres å ikke finne noe som ikke passer for deg. Enten du vil dyrke en interesse du har fra før, eller prøve noe helt nytt. Kanskje frister et år med paragliding, dykking, sirkus eller hest? Eller hva med dans, teatersminke, foto og grafisk design? Mulighetene er mange, og klasserommene likeså. Du møter andre som er like interessert i faget sitt som du er. Det inspirerer og gir læringsglede!
Les også:
Hos folkehøgskolene er det ingen former for eksamen eller karakterer. Det betyr ikke at du ikke lærer noe, snarere tvert imot! Elevene får utfordringer som passer den enkelte, slik at alle har noe å strekke seg etter. Mange elever forteller at dette er akkurat det er friåret de trenger, etter mange skoleår med mye opplevd press. Folkehøgskolen er verdens frieste skole. Det gir deg rom for å puste ut, og rom til å være deg selv!
Det er ekstra motiverende å jobbe med et fag når man ikke skal stresse med eksamen og karakterer. Bilde: Båtbygging på Fosen folkehøgskole
På folkehøgskolen er du 24/7. Det betyr at du bor her, spiser alle måltidene her, og har andre elever rundt deg hele tiden. Det er alltid noe å finne på! Klasserom, treningsrom, musikkutstyr – og alt annet som finnes på skolen – er tilgjengelig også når det ikke er undervisning. De andre elevene blir fort som en ny familie, og du har lærere og andre ansatte som bryr seg om deg. Også når du har fri!
Siden du bor på skolen så kan du bruke skolens utstyr både på dagen og på kvelden. Bilde: Helgeland folkehøgskole
Les også:
Folkehøgskolene varierer mye i størrelse, men uansett om det er 40 eller 150 elever på skolen kommer man ikke utenom at året er sosialt. Det er også noe av det elevene setter mest pris på! På internatet bor du tett på andre, og i matsalen spiser du sammen med alle de andre. Det gir tid og rom til mange gode samtaler – og mye gøy!
Folkehøgskole er et sosialt skoleslag siden man bor på skolen. Bilde: Line Storsæter, Nordfjord folkehøgskule
Les også:
Når elevene evaluerer året sitt, er den faglige kvaliteten på studieturene noe av det de trekker frem som veldig positivt. For studieturer har blitt en sentral del av mange folkehøgskoleår. Noen reiser langt, andre kort. Noen innenlands, andre til nye kontinenter. Turen kan vare fra noen dager til flere uker. Felles for alle turene er likevel at de har et faglig innhold knyttet til noe du skal lære på linja di, i et valgfag eller felles for hele skolen. Reisene styrker også samholdet, og gjør at man blir enda bedre kjent. Felles turopplevelser er også noe man har med seg lenge! Studieturene åpner for nye kulturmøter, og gir innblikk i steder du ikke kjenner fra før.
Studieturer i Norge eller til andre land er en del av det å gå på folkehøgskole. Bilde: Åshild Keshavarzy, Ålesund folkehøgskole
Les også:
Til en folkehøgskole kommer de fleste uten å kjenne noen andre. Når du reiser hjem igjen etter ni måneder, har du venner over hele landet – eller fra andre land. Mange du møter har de samme interessene som deg, og noen er opptatt av noe helt annet. Du bruker litt tid på å lære deg andre dialekter, og du blir kjent med steder du kanskje aldri har hørt om før. Gjennom nye bekjentskaper lærer du også mye om deg selv!
På folkehøgskolen vil du oppleve å bli regnet med, både av ansatte og elever. Du er ikke bare en i mengden, men en viktig brikke for miljøet! Lærerne ser deg, hva du kan og hva du bør utfordres på. De gir deg oppgaver og tilbakemeldinger, men er samtidig både støttende og oppmuntrende. Det gir motivasjon og læringsglede!
Lærerne ser deg og gir deg utfordringer som gjør at du strekker deg. De er med deg i hverdagen enten det er i klasserom eller ute på tur. Bilde: Sunnmøre folkehøgskule
Det finnes over 80 norske folkehøgskoler, og de er spredd rundt i hele landet. Noen ligger i store byer, andre i mindre byer eller små tettsteder. Noen langs kysten, andre med fjellheimen rett utenfor døra. Hva som er best kommer kanskje an på hva du vil gjøre? Mange elever ønsker å reise et stykke hjemmefra, slik at de får oppleve en ny landsdel eller et sted de aldri har vært før.
Les også:
Noen bruker året på folkehøgskole til å teste ut et yrke eller en utdanning. De vil se om det er akkurat dette de vil studere eller jobbe med. Det kan gjøre livsvalgene litt enklere og risikoen for å velge feil litt mindre.
Andre bruker året som et avbrekk. Et år der de gjør noe helt annet enn de vanligvis gjør. Kanskje et år der de prøver ut en hobby eller sjekker hva de kan mestre.
Begge deler er like riktige valg og folkehøgskole passer for alle.
Les også:
Et år på folkehøgskole er aldri feil. Velg mellom nesten 1000 ulike linjer og over 80 ulike skoler.
Finn din linjeUsikker på hva du skal skrive i søknaden til folkehøgskolen du vil…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Noen bestemmer seg tidlig for hvilken skole eller linje de vil gå…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Vi forklarer prosessen, fra søknad til skolestart.
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.