Til hovedinnhold

Fra elevkveld til scenen

Fem dager i uken, hele sommeren 2017 sto de to tidligere elevene fra Skringssal folkehøgskole, Steffen Lindjak Riis og Jens Jeremiassen Johnsen, på utescenen i Bjørneparken i Flå. Bjørnebrødrene Grisk og Gomle Gyldenklo fenget publikum over all forventning. Deretter banket Nordens største film- og animasjonsselskapet Qvisten på døren…

Tekst: Sigurd Ohrem, sist oppdatert: 14.mars 2018

«Grisk & Gomle – Kronen i Sukkerdalen» er en godhjertet familiemusikal med masse fart og moro. Forestillingen har i sommer gjort stor suksess blant foreldre og barn i Norges nest største dyrepark, Bjørneparken i Flå. Ekstra stas er det at den er skrevet av tre tidligere folkehøyskoleelever, –  skuespillerne Jens Jeremiassen Johnsen, Steffen Lindjak Riis og Karoline Nysveen, alle tidligere elever ved Skiringssal folkehøyskole.

To skuespillere i bjørnekostyme

Steffen Lindjak Riis og Jens Jeremiassen Johnsen i bjørnekarakterne Grisk & Gomle. Foto: Ove Gundersen

Det startet med en sketsj

– Hele ideen om å lage en familiemusikal går 4 år tilbake i tid da vi lagde en ganske absurd, men veldig gøyal sketsj til teaterlinjens elevkveld på Skiringssal folkehøyskole, forteller Steffen. Sketsjen, som slo overraskende godt an, omhandlet to festlige bjørnepersonligheter som alle umiddelbart ble glad i, med en god porsjon vittige triks og masse slapstickhumor.

– Etter et vellykket folkehøgskoleår, hvor vi begge drev med skuespill og teater på heltid, søkte vi begge videre utdanning i skuespillerfaget. Vi kom inn på hver vår skole med treårig utdanning og følte oss heldige, men også at vi tok en viss risiko. Tross var vi på vei inn i et yrke med stor konkurranse om få jobber, fortsetter Jens.

Sketsjen og ideen om videreutvikling av Grisk og Gomles univers slapp ikke taket, på tross av skuespillerstudiene.

– Etter å ha lekt lenge med tanken bestemte vi oss for prøve å lage noe mer ut av disse bjørnekarakterene vi hadde hatt det så moro med på Skiringssal, sier Steffen. Siden den gang har det blitt lange dager og netter med samtaler og diskusjoner, men heldigvis bodde vi sammen i kollektiv. I løpet av prosessen kom også vår klassevenninne fra Skiringssal, Karoline Nysveen, med på laget. Da ble gjengen komplett.

Fire personer. Tre menn, en kvinne. Bjørneparken i Flå.

Når Karoline Nysveen kom med på laget, ble gjengen komplett. Forfatterne har fått et tett og hyggelig samarbeid med direktøren Bjørneparken i Flå. Fra Venstre: Jens Jeremiassen Johnsen, Direktør i Bjørneparken Kees Oscar Ekeli, Steffen Lindjak Riis og Karoline Nysveen.

Drømmen var klar

Drømmen var klar, det skulle lages et manus, et univers, om en reise som skulle fenge både barn og voksne i en eventyrlig familiemusikal. Resultatet ble fortellingen om de to bjørnebrødrene Grisk og Gomle Gyldenklo som stadig drar på morsomme og spennende eventyr.

De tre skuespillernes visjon omfattet også å gjenskape denne verdenen for store og små på en stor scene, helst et uteamfi. Og i den anledning ble de byksende glade da de høsten 2016, fikk til et tilbud om å samarbeide med Bjørneparken i Flå.

Etter flere møter opp og ned til Flå møtte omsider Grisk og Gomle opp en frisk oktoberdag, til en audition for hele staben i Bjørneparken for å vise hvem disse merkelige tittelkarakterene egentlig skulle være. – Heldigvis var responsen overveldende positiv, og vi kunne, nokså lettet, endelig starte planleggingen mot et splitter nytt sommerteater i Flå, forteller Steffen. Siden gikk det slag i slag, og prosessen resulterte i en sammenhengende suksess med uteforestillinger hele sommeren igjennom.

På veien hadde vi plukket opp et helt crew av gamle Skiringssalselever. Vi var nå i alt 11 ex-Skiringssalere, faktisk fra fem forskjellige årganger. Og alle hadde sitt å gjøre. Noe slikt ville vært umulig uten folkehøyskolen!

Skuespillere i Bjørneparken i Flå.

Majoriteten av produksjonsensemblet samlet til fellesbilde, med 7 av de 11 tidligere Skiringssalselevene på bildet. Fra venstre: Tarjei Jensen Gåsvik, Eva Kristin Nancke Øvreness, Julie Bakke Kvalen, Stine Førland, Frida Englund Sandvik, Andrea Rudland Haave, Karoline Nysveen, Jens Jeremiassen Johnsen, Steffen Lindjak Riis, Ask Riktor Johansen, Sebastian Eilertsen og Sandra Kristine Åteigen.

Bare starten

Tusenvis av barn, foreldre og besteforeldre tok selfies sammen med Grisk og Gomle og de andre karakterene i stykket, etter å ha overvært sommerens forestillinger. Men ballen skulle fort rulle videre…

Etter forestillingene ble Steffen og Jens oppsøkt av en av gigantene i nordisk animasjon og tegnefilm, Qvisten Animasjon, som ble svært imponert over oppsetningen, og som nå ble inviterte inn i det videre prosjektet. Ideen var å bygge konseptet ytterligere opp og frem, ved å gå inn i firmaet som medeier sammen med Skiringssal forfatterne og Bjørneparken, og da inn i deres felles aksjeselskap «Grisk & Gomle AS».

Qvistens styrke er selvsagt deres faglige spisskompetanse, som med ideen og fundamentet intakt, kan være med på å løfte forestillingen, karakterene og universet enda et hakk i profesjonell retning, sier Steffen.  Målet er nå å få markedsført konseptet slik at det kan nå ut til alle familier i det ganske land. Det jobbes nå med utgangspunkt i en femårsplan, fortsetter Steffen.

Skiringssalsgründerne ser store muligheter framover, for å gjøre Grisk & Gomle-universet til noe hele landet kan bli kjent med og glad i.

Ikke minst takket være folkehøyskolen

– Det er helt surrealistisk egentlig, avslutter en entusiastisk Jens, mens Steffen legger til; – Noe vi kanskje kunne ha drømt om 10 år frem i tid, er nå blitt en realitet. Dette synes vi er en tillitserklæring og en stor mulighet for Grisk & Gomle til å bli satt på kartet nasjonalt, som et nytt spennende bjørnefamilieunivers. Nå over 4 år etter den berømte elevkvelden på Skiringssal er det med en viss ydmykhet, men stor stolthet vi sammen kan si at bjørnekarakterene «Grisk & Gomle» går en veldig spennende fremtid i møte.

– Ikke minst takket være folkehøyskolen, og Skiringssal i særdeleshet, som nå er i ferd med å sette i gang en splitter ny skuespillerlinje.

For i skoleåret jobber vi selvsagt som timelærere på vår gamle fantastiske skole, avslutter Jens og Steffen.

To unge menn i kostyme spiller teater og håndhilser.

Steffen og Jens møttes på folkehøgskolen. Det ble starten på et eventyr.

228

Mest lest

Tips fra elevene: hva skal du skrive i søknaden din?

Tips fra elevene: hva skal du skrive i søknaden din?

Usikker på hva du skal skrive i søknaden til folkehøgskolen du vil…

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…

Sånn velger du folkehøgskole: Elevene gir sine beste tips!

Sånn velger du folkehøgskole: Elevene gir sine beste tips!

Noen bestemmer seg tidlig for hvilken skole eller linje de vil gå…

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…

Slik fungerer søknadsprosessen på folkehøgskolene

Slik fungerer søknadsprosessen på folkehøgskolene

Vi forklarer prosessen, fra søknad til skolestart.

Mest delt

Nå kan du søke folkehøgskole!

Nå kan du søke folkehøgskole!

Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

10 spørsmål og 10 svar til deg som vil søke…

Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Ikke gjør denne tabben når du søker folkehøgskole

Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Disse folkehøgskolelinjene kan du begynne på i januar

Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Her er de nye folkehøgskolelinjene

Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.