Frivillig arbeid og mental styrke, er navnet på en ny linje ved Skjeberg folkehøyskole. – Vi vil nå ungdommer som vil gjøre en forskjell, forteller rektor Lene Dyrkorn.
Som man hører av navnet på linjen så er innholdet på Frivillig arbeid og mental styrke todelt. Elevene skal både jobbe med ulike typer frivillig arbeid og deres egen mentale styrke.
– Dette en fagkombinasjon som utfyller hverandre, forteller Mona Bromander, som har utviklet linjen. – Elevene vil få tilgang til noen verktøy som gjør at de kan ta bevisste valg for seg selv og sitt liv. Dermed kan de bli mer tilstede for menneskene rundt seg.
Skjeberg folkehøyskole har allerede i dag et tett samarbeid med flere frivillige organisasjoner i Østfold, der skolen holder til. Skolen har i dag et valgfag med frivillig arbeid i fokus og det er noe av dette arbeidet som vil bli trukket inn i den nye linjen.
– Vi har allerede et samarbeid med Sarpsborg Statlige mottak, forteller Mona. – Vi har hatt aktiviteter for beboerne, både der og hos oss.
– Vi har også etablert et samarbeid med «Friends for Understanding», som er en økologisk drevet gård med globalt og interkulturelt perspektiv og med en Second Hand-butikk i Halden som selger klær til veldedige formål.
Mona Bromander jobber med å etablere flere samarbeidspartnere.
– Denne linjen skal jo ikke drive frivillig arbeid i klasserommet, sier hun med et smil.
Vi skal ut og møte menneskene der de er.
Et av prosjektene hun jobber med er at elevene kan være besøksvenner for eldre i området.
– Vi håper å få til et program der elevene kan sykle rundt med de eldre på el-sykler.
Annet mulig innhold på linjen er aktiviteter for barn som bor på krisesenter, et samarbeidsprosjekt med ungdommer i Fredrikstad og innsamlinger til formål i andre land.
– Det er meningen at eleven selv skal velge seg sitt engasjement, forteller hun. – Minst én dag i uken skal elevene jobbe praktisk med prosjekter utenfor skolen. I tillegg vil det være forberedelser i forkant og evaluering i etterkant.
Når man skal hjelpe andre så kan det være en fordel å være sterk selv. Derfor satser Skjeberg folkehøyskole også på å styrke elevene mentalt. Dette skjer på flere måter.
– Vi baserer oss hovedsakelig på oppmerksomhetstrening, sier Mona. – Elevene skal få mulighet til å følge et etablert 8-ukers program i mindfulness-basert stressreduksjon, utviklet av John Kabat-Zinn. Vi vil integrere oppmerksomhetstrening som et fast innslag på timeplanen.
Skjeberg folkehøyskole har prøvd ut deler av dette på elevene i år og har fått gode tilbakemeldinger på det. Spesielt avspenningsbiten har elevene respondert godt på.
Elevene fortalte at de ble mer fokuserte i timen etterpå og at det løste opp spenninger i kroppen
Elevene på Frivillig arbeid og mental styrke vil også bli introdusert for yoga og annen type meditasjon på linjen.
– Dette kan oppleves som litt ukjent for mange, men vi har gode erfaringer med at det styrker oppmerksomheten og gjør elevene mentalt sterkere, sier Mona.
Elevene på Frivillig arbeid og mental trening skal ikke bare jobbe med andre og med seg selv. De skal også lære mer om hvordan politikere og medier former folks oppfatninger og hvordan enkeltpersoner kan bidra til å gjøre en forskjell.
– Elevene som søker seg til denne linjen er forhåpentligvis interesserte i samfunnet rundt seg og i hvordan ting utvikler seg, mener Mona som også håper at elevene vil være nysgjerrige på psykologi og egenutvikling.
– Kropp og sinn skal fungere sammen. Vi er for eksempel opptatt av at elevene lærer teknikker som reduserer negativt tankespinn.
Mona har tidligere jobbet med enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger. Hun er sertifisert mindfulnessinstruktør og har også utdannelse innen journalistikk, litteratur og psykologi.
Skjeberg folkehøyskole er en frilynt folkehøgskole som ligger nær Halden, Sarpsborg og Fredrikstad i Østfold. Utover Frivillig arbeid og mental trening så har skolen linjer innen journalistikk, musikk, radioproduksjon, foto, sport og design. Skolen ligger nær grensen til Sverige og rundt en time fra Oslo.
Folkehøgskolene har lærere som jobber døgnet rundt for elevene sine – bokstavelig…
Folkehøgskoleelevene troner for tolvte gang øverst som landets aller mest fornøyde blant…
Filmen er kalt «Folktales» og følger tre elever gjennom et år på…
9 av 10 av fjorårets folkehøgskoleelever vil anbefale folkehøgskole videre, viser en…
Folkehøgskolene har rullerende opptak. Men hva er egentlig rullerende opptak?
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.