Det finnes elever som ikke har hørt om emneknaggen #fhsliv på det sosiale nettverket Instagram, men spør dem om folkehøgskolememes – ja, den kontoen kjenner de til! FHSMemes er en Instagramkonto, men også en registrert studentbedrift. Her er historien bak suksessen.
Det første bildet på kontoen, som har definert seg i kategorien Litterære verk, ble postet 1.september 2017. I skrivende stund er det publisert 157 memes, og kontoen har forbløffende 5600 følgere. Til sammenligning har folkehøgskolenes egen Instagramkonto 8400 følgere, men den har eksistert i 6 år, og ikke kun i 9 måneder.
Guttene som står bak konseptet er 3 kompiser fra innovasjonslinja (ISM – Innovasjon, sosiale medier og markedsføring) på Haugetun Folkehøyskole.
De begynte alle sammen på Haugetun høsten 2017, og kommer fra forskjellige deler av landet. Magnus (19) er fra Trøndelag (Namsos), Sander (20) er fra Bærum (Stabæk) og Olav (20) er fra Finnmark (Øksfjord). Ingen av dem har planer om å bli stipendiater. Sander og Olav skal studere, mens Magnus skal inn i luftforsvaret etter sommeren.
For lesere som ikke vet hva en meme er, så byr vi på en kjapp forklaring: I nettvokabular og hverdagsspråk brukes begrepet meme først og fremst om visuelle vitser som varieres i ulike digitale sammenhenger, hovedsakelig på Internett. Brukt på denne måten er meme en type digital folklore, altså kulturelle tekster med spredning og variasjon (kilde Wikipedia).
Det er faktisk ikke så lett å gi en presis definisjon på populærversjonen av begrepet meme – som opprinnelig kan være en vits, en oppfatning, et slagord, en måte å utføre et arbeid på, en mote, eller alt annet som kan karakteriseres som en «idé» – og som sprer seg raskt. Men du kjenner en meme igjen når du ser den! Ikke minst krever det mye mer å lage gode memes enn det tilsynelatende ser ut som.
Selve ideen og skapelsen bak FHSMemes er Sander sitt verk. Med et talent for memes så startet han raskt opp kontoen etter skolestart. Flere klassekamerater var med i startfasen, og alle gjorde sitt for å spre kontoen og få den opp og frem. Men det er Sander som produserer innholdet, og som styrer selve kontoen. Magnus og Olav er med på å filtrere innhold og komme med ideer til nye memes. Gutta har også i den siste tiden fått inn gode memes fra følgere som sender inn forslag.
Det var først etter jul at ting ble seriøst. Følgertallet steg til værs og de tre kameratene bestemte seg for å lage en studentbedrift av kontoen. og i den sammenheng har vi solgt mobildeksler, t-skjorter og gensere. Sander står for kontoen, Olav står for økonomien og Vipps, mens Magnus står for kontakten med leverandører og holder orden på bedriften.
-Vi tror grunnen for vår suksess er at vi treffer publikum veldig godt, og at vi er strenge på hva vi kaller gode og dårlige memes.
Spesielt Sander har et godt øye for hva som vil slå an blant våre følgere. På denne måten liker våre følgere vårt innhold og de er med på å spre kontoen videre og gjøre den stor, forteller Magnus.
Gutta har heldigvis lagt en plan for neste år, slik at kontoen holdes i live. De skal sette en ny gjeng i gang denne våren som skal lage memes og styre kontoen, men er nøye på å sikre at kvaliteten på postene overholdes. Derfor skal alt gjennom Sander for godkjenning, slik at innholdet blir best mulig. Neste år kommer også FHSMemes til andre skoler enn Haugetun for å selge gensere.
Vi planlegger å poste innlegg som før, og suksessoppskriften er det bare å følge. Noen ganger har vi dager hvor det blir produsert mye memes, og da går det i å få spredd de utover uka.
-Hvor mye tid vi bruker på FHSMemes varier veldig, forteller Magnus. – Fordi vi har dette som en studentbedrift og går den linjen vi gjør, så får vi mye «linjetid» til arbeid med kontoen. Det tar som regel ikke lang tid å lage en meme – men en god meme derimot! Det skal jeg love dere; Det er mange utkast før den perfekte meme kan dyrkes og plantes i folkehøyskoleverden.
Gutta hilser og vil gjerne avslutte på denne måten:
Vi elsker dere alle!
Folkehøgskolene har lærere som jobber døgnet rundt for elevene sine – bokstavelig…
Folkehøgskoleelevene troner for tolvte gang øverst som landets aller mest fornøyde blant…
Filmen er kalt «Folktales» og følger tre elever gjennom et år på…
9 av 10 av fjorårets folkehøgskoleelever vil anbefale folkehøgskole videre, viser en…
Folkehøgskolene har rullerende opptak. Men hva er egentlig rullerende opptak?
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.