Det Andrea gleder seg mest til ved å starte på folkehøgskole, er å få venner hun deler interesser med. Samtidig ser hun frem til å kunne dyrke hobbyen sin, uten fokus på eksamen og karakterer.
– Jeg har søkt folkehøgskole fordi jeg har lyst på et år hvor jeg kan fokusere på meg selv, få meg nye venner som liker det samme som meg, og ikke minst et år uten vurderinger, sier Andrea Strandhus Karlsen fra Drammen.
– Jeg gleder meg til et år hvor jeg kan jobbe med hobbyen min, uten å måtte endre oppgaven etter hva læreplanen sier.
– I dag er jeg vant til å tenke mer på vurderingen og karakteren enn selve oppgaven og arbeidet underveis. På folkehøgskolen vil jeg få muligheten til å jobbe med det jeg liker – sammen med venner med samme interesse, smiler hun.
Selv om Andrea nå er sikker på hva hun skal gjøre til høsten, har det ikke vært slik hele tiden. Folkehøgskole ble først aktuelt da moren begynte å lese opp ulike muligheter for henne.
– Jeg ville egentlig ikke på folkehøgskole i det hele tatt før mamma hadde søkt litt rundt og funnet Design og Fashion-linjen på Ringerike folkehøgskole. Hun leste opp info om linjen og viste meg hva de holdt på med, forklarer Andrea.
Hun gikk rett på rommet sitt og søkte på Youtube for å se videoer fra linjen. Derfra var veien kort til å bli overbevist.
– Allerede en time etterpå hadde jeg sendt en søknad! En totalomvending på veldig kort tid, ler Andrea.
– Jeg elsker jo å sy og å strikke, men har aldri funnet noen med felles interesse på min egen alder. Selv om jeg har gått på «kunst, design og arkitektur» videregående, har jeg ikke møtt noen som jeg kan dele hobbyen min med, fortsetter hun.
Det håper hun skal endre seg det neste året. Anbefalinger fra storesøster gjør at hun gleder seg ekstra mye.
Les også: Sånn velger du folkehøgskole: Årets elever gir sine beste tips!
– Storesøstera mi gikk på Manger folkehøgskule hvor hun spilte i korps. Hun sier at det er noe av det beste hun har gjort! Nesten alle vennene hun har i dag er de samme som hun ble kjent med i løpet av det året, forteller Andrea.
-Jeg gleder meg til å få den samme opplevelsen, og å få mange nye venner!
Selv om Andrea søkte Ringerike folkehøgskole veldig kjapt, sjekket hun også ut linjetilbud på andre skoler. Hennes tips er å bruke både nettsider og sosiale medier godt dersom man er i tvil om hva man skal velge.
– For min del har det mye å si hvor eksponert skolen er på sosiale medier. Jeg får følelsen av at skolen er en god skole med godt miljø og verdier når de er opptatt av å dele av seg selv på nettet, sier hun. Andrea anbefaler derfor å sjekke ut ulike skolers kontoer på YouTube og Instagram for å finne det som passer deg best.
– Jeg merket fort at Ringerike var stolte av hver enkelt elev og hver enkelt linje. Allerede før jeg starter på skolen har jeg fått et inntrykk av hvordan livet er der.
Samtidig brukte hun folkehogskole.no og folkehøgskolenes egne nettsider for å sammenligne studieturer, hva slags mat skolene tilbyr, hvordan linjene jobber og hvordan en vanlig uke ser ut.
– Det var også lett å finne elever som går på skolen nå. Jeg begynte å følge flere av dem, for å se hvordan de opplever året sitt på folkehøgskole.
Sjekk ut #fhsliv på instagram for å se elevenes egne bilder fra livet på folkehøgskole.
Andrea er litt spent på første skoledag, og hvordan det skal bli å dele rom med en annen. Ellers gleder hun seg bare til å reise til Hønefoss. Folkehøgskolen ligger kun en liten kjøretur hjemmefra. For henne var det et pluss i valget av skole.
– Jeg gleder meg vel aller mest til å bo sammen med masse andre mennesker, og få en helt ny start med nye venner fra steder jeg aldri har vært før, sier hun.
– Dessuten gleder jeg meg masse til å sy sammen med klassen min, møte lærerne og å ha noen å strikke med. Frem til nå har jeg ikke hatt noen venner som liker å strikke. Jeg har hørt det blir annerledes når man begynner på folkehøgskole.
https://www.instagram.com/p/B2e8RtYiFaN/
Andrea er også spent på å teste ut ulike valgfag. Hun har hørt at de blant annet har yoga på Ringerike, noe hun har hatt lyst til å lære lenge.
– Jeg håper året lærer meg å ikke være så redd for å drite meg ut, eller å være så redd for hva andre folk mener om meg. Jeg tror folkehøgskole vil bli en fin trening på det å bli bedre kjent med meg selv. Også for å tørre komme ut av komfortsonen, sier Andrea.
– Dette året har jeg vært ganske mye alene på grunn av korona. Jeg håper derfor at det neste skoleåret vil gi masse sosial tid!
Faglig sett ser hun frem til å lære å bruke en overlock-maskin, og til å jobbe med en faglærer som vet hvordan man lager plaggene finest mulig.
– Jeg har hørt at lærerne er veldig lidenskapelige for faget sitt på en folkehøgskole, noe jeg gleder meg veldig til å oppleve.
Les også: Elevenes tips: Slik overbeviser du foreldre om at folkehøgskole er lurt
Hjemme synes både mamma og pappa at det å velge folkehøgskole var en god idé.
– Foreldrene mine er den største heiagjengen for det neste året på folkehøgskole! De er opptatt av at jeg skal ha et år hvor jeg kan holde på med hobbyen min, og bli sikrere på hva jeg vil studere videre. Et år hvor jeg kan puste ut, uten at jeg trenger tenke på jobb, eksamen eller vurderinger, sier Andrea.
– De har ikke gått på folkehøgskole selv, men sier at det er den ene tingen de ville gjort annerledes hvis de fikk muligheten.
Selv om opptaket til folkehøgskolene starter 15. november, er det mulig å søke helt frem til skolestart. Skolene tar opp elever så lenge de har ledige plasser. På folkehogskole.no kan du i hele sommer se hvilke linjer det fremdeles er mulig å søke plass på.
Kunnskapsminister Guri Melby angrer på at hun selv ikke valgte folkehøgskole før studier. I filmen under forteller hun også om hvordan folkehøgskolene forbereder seg mot skolestart høsten 2020.
Folkehøgskolene har lærere som jobber døgnet rundt for elevene sine – bokstavelig…
Folkehøgskoleelevene troner for tolvte gang øverst som landets aller mest fornøyde blant…
Filmen er kalt «Folktales» og følger tre elever gjennom et år på…
9 av 10 av fjorårets folkehøgskoleelever vil anbefale folkehøgskole videre, viser en…
Folkehøgskolene har rullerende opptak. Men hva er egentlig rullerende opptak?
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…
Les hvilke helt nye linjer du kan søke på skoleåret 2025/2026.