– Dette året har gitt meg mange verdifulle kontakter, samtidig som jeg har lært mange knep for å lage bedre tegneserier, sier Helen Kaldheim.
Tekst: Marit Asheim
Helen er elev på Tegneserie 2 på Bjerkely folkehøyskole på Flisa i Hedmark. Det betyr at hun allerede har et år med tegneserie på folkehøyskolen bak seg.
– I år har jeg fått mange verdifulle muligheter til å vise frem tegningene mine, sier Helen, som har stått på flere tegneseriefestivaler og solgt noen av sine egne striper – med gode tilbakemeldinger. Andreåret sitt bruker hun på å utvikle en ny serie, «Mythical idiots», som også har en egen nettside.
– Endelig har jeg muligheten til å jobbe seriøst med en lengre serie, som jeg med tiden håper å få solgt, sier hun.
Kjent i miljøet
– Hele andreåret handler om å lage sin egen tegneserie. Dette skal bli en lengre serie, på minst 20 sider, som trykkes opp i egne hefter før skoleslutt, sier Øystein Sanne, lærer for Tegneserie 2. Han har selv publisert flere tegneserier, og mener at et slikt fordypningsår kan være fint hvis man ønsker å få gitt ut noe.
– Vi har flere tidligere elever som har blitt publisert flere steder, og merker at folkehøyskolen de siste årene har blitt godt kjent i tegneseriemiljøet i Norge. Både Egmont og Raptus-festivalen vet godt hva Bjerkely er og hva vi står for, sier Øystein.
– Flere av elevene våre satser videre med tegneserie, og noen lager også webtegneserier. Julenummeret til Stompa i fjor var for eksempel tegnet av en tidligere elev, sier han.
Men selv om mange har tegnet lenge før de kommer til Bjerkely, finnes det ingen opptakskrav ved skolen.
– Som elev hos oss må du absolutt ikke ha jobbet mye med tegneserier tidligere. Men du bør være glad i å tegne, og ikke minst ha lyst til å utvikle deg – og til å lære mer om tegneserier, sier Øystein.
Få andre tilbud i Norge
– Om du virkelig ønsker å satse på tegneserie, er det få muligheter for utdanning i Norge. Mange reiser til utlandet. For meg har Bjerkely definitivt vært riktig sted. Her får du frihet, både med tanke på tegnestil, innhold og tidsbruk, sier Helen. Selv med mye tegneerfaring i bagasjen før hun kom til skolen, er ikke Helen i tvil om at folkehøyskoleåret har lært henne mye verdifullt.
– Noe av det viktigste jeg har lært her handler om hvordan man skal presentere seg som tegneserieskaper, og hvordan nå frem i bransjen. Vi har hatt mange nyttige workshoper med erfarne tegnere. De har lært oss mye om hvordan livet med å forholde seg til deadlines er, og ikke minst om selve tegneserieindustrien, sier Helen.
Studiestøtten til folkehøgskoleelever økes med 10 prosent for skoleåret 2025/2026.
Søknadene strømmer inn til folkehøgskolene. Her er de 10 linjene som har…
Jula er høytid for at generasjoner møtes. For mange onkler, tanter og…
De fleste folkehøgskoler har 18-års grense, men det er noen muligheter for…
Etter to år på kunst- og filmlinja på Buskerud Folkehøgskole, kom både…
Folkehøgskolene har nå åpnet for søknader for skoleåret 2025/2026. Etter 15. november…
Vi får mange spørsmål fra ungdommer som vurderer å søke seg på…
Søknadene strømmer inn til folkehøgskolene. Her er de 10 linjene som har…
Flere tusen søkere gjør denne tabben når de søker folkehøgskole. Det går…
Flere og flere folkehøgskoler tilbyr nå halvtårskurs. Sjekk oversikten over linjene med…