Lofoten folkehøgskole
- Finnesveien 24, Kabelvåg
- Telefon: 47 46 45 58
- E-post: post@lofotenfolkehogskole.no
- Elevplasser: 89
- Undervisning pr. uke: 27
- Skolestart: 25.08.2025
- Sted: Lofoten
Som elev hos oss får du tilgang på et bredt spekter av lokaler og utstyr som innbyr til en aktiv og variert hverdag. På skolen får du bl.a. tilgang til gymsal, klatrevegg, treningsstudio, tekstilsal, sløydsal, musikkrom, skolekjøkken, vedfyrt badstue, mediatek, podcastrom, fotostudio og Norges største mørkerom, i tillegg til at du i nærområdet kan benytte deg av langrenssløyper, alpinanlegg, klatrehall og skaterampe.
Mange av våre elever trekker frem maten som noe av det beste på skolen. Våre fantastiske kokker serverer fresh, smakfull og variert mat for en aktiv og sunn livsstil, basert på mest mulig lokale og kortreiste ingredienser. Vi serverer bl.a. mye fisk fra nærliggende farvann og har alltid vegetariske alternativer på menyen.
Vi har et fantastisk kollegium med dedikerte og engasjerte lærere som har lang praktisk erfaring og kompetanse innen sine fagfelt. Lærerne gjør alt de kan for veilede deg og lære bort alt de kan om faget sitt – enten det er skiteknikk, surfing, friluftsliv eller fotografering.
Foto: Elin Tyssedalstveit
Lofoten folkehøgskole er frilynt, og legger vekt på åpenhet og toleranse. Vi ser på menneskers forskjellighet som en styrke i et felleskap. Vi arbeider for demokrati, bærekraft og å ta vare på naturen rundt oss. Skolen skal stimulere til nysgjerrighet og samfunnsansvar, og følger Sokrates sin forståelse av utdanning som "å tenne en flamme - ikke fylle et beger".
Grønnere gjennom å sette minst mulig fotavtrykk i naturen og omgivelsene rundt oss.
Tryggere ved at skolen skal være et oppbyggelig felleskap for læring og personlig utvikling for alle på skolen.
Varmere ved at vi bryr oss om hverandre, og bygger et inkluderende felleskap basert på tillit og respekt for hverandre og verden rundt oss.
Foto: Kasper Beddari
Fellesfagene våre er alt det vi gjør i tillegg til linjeaktivitetene, og er ganske mye forskjellig. Folkehøgskolen skal ikke bare handle om én retning, eller ett valg. Tvert imot skal alle kunne delta aktivt og ta i bruk flere sider av oss selv - og vise at det er kort vei fra ide til handling.
Nesten hver lørdag har vi samlinger på tvers av linjene. Disse spenner over et stort område av aktiviteter - fra vitenskaplige foredrag, strandrydding og dugnadsarbeid til baking av julekaker. Tanken er at vi hele tida kan utvikle oss med ny kunnskap og ferdigheter, enten gjennom teoripåfyll eller helst gjennom å gjøre.
Hver uke sparkes i gang med den faste posten Ukestart. Gjerne med aktuelle temaer fra nyhetsbildet som drøftes og diskuteres.
En viktig del av fellesfagene er også det som skjer hver morgen klokka 8.20. Da samles alle til Ord for dagen i Storsalen på skolen, og får en god felles start på dagen med dagsaktuelt påfyll.
Valgfagene er også sentrale fellesfag. Les mer om dem under.
I Lofoten er høsten og våren best til linjeaktivitet fordi man kan være mye ute. Derfor er våre valgfag lagt til månedene november, desember og januar. Du velger tre valgfag på 21-30 timer hver, og kan velge alt fra yoga, foto, mat, skikjøring, båtførerprøven og musikk, til ulike håndverksaktiviteter. Se eksempler på valgfag fra de seneste årene her (NB! Kan variere noe fra år til år):
Grunnkurs i fotografering med svart/hvit-film, fremkalling og kopiering i det magiske mørkerommet.
Veldig mange av våre elever ønsker å bli igjen i Lofoten for å jobbe etter skoleslutt, i alle fall over sommeren. Dette er et valgfag for å bli kjent med mulighetene, og se aktuelle arbeidsplasser.
Dette valgfaget gir deg innblikk i bålets mange kvaliteter: samlingspunkt til samtale og refleksjon, matlaging, varme, lys og trivsel. La deg fortrylle av bålet og kom deg ut av "scrolletåka".
Grunnleggende kunnskap i navigasjon er nødvendig for sikker ferdsel på sjøen, sjøveisregler og sikkerhet. Valgfaget båtførerprøven er et kurs som avsluttes med en prøve som gir "båtlappen".
Et valgfag der vi gjennom praktisk feltarbeid skal søke å forstå de biologiske sammenhengene i naturen. Vi skal bl.a. ringmerke trekkfugler, se på svartelistede arter og studere kystnært marint liv.
Vil du ta de første famlende skritt med ski på beina, eller vil du prøve deg på telemarksvingen? Vi er ute på ski hver dag, og dersom mulighetene er tilstede, drar vi til nærmeste alpinanlegg.
Har du et ønske om å spille gitar for deg selv eller sammen med andre, kan du lære det her. Du trenger ikke å kunne noe fra før, men kun ha lyst til å ta i bruk gitaren for å hygge deg.
Skolens kajakker blir benyttet her til alt fra grunnkurs og våttkort, eskimorulle og turer med/uten overnatting langs Lofotens vidunderlige kyst og alle dens muligheter til friluftsopplevelser.
Norges beste folkehøgskolekjøkken inviterer. Bli med våre kokker og lær om matlaging fra bunn: hele kjøttstykker som parteres, behandling av fisk, den beste sushi og tradisjonell bakst.
Å skape sin egen kniv er som å lage en venn for livet, der man som bonus får et innblikk i et fasinerende handverk. Vi tar utgangspunkt i gode håndsmidde blader og prøver å skape vår egen kniv.
Lær å sanke og lage god, sunn og bærekraftig mat. Lofoten har rikelig tilgang på kortreiste råvarer av beste kvalitet som gir de deiligste retter. Ville vekster, tang, sopp og bær, for å nevne noe
I skolens basseng står det full rigg med musikkinstrumenter som vi bruker i dette valgfaget. Samspill handler om å komme sammen og spille og skape musikk sammen. Et viktig valgfag for skolens miljø.
Opplev mørketiden og kanskje er vi heldig og får et realt uvær så vi får kjenne på naturkreftene og at vi lever. Dagsturer langs fjæra og på fjellet på ulike steder i Lofoten.
Vil du lære deg håndverket i podcasting, fra det å skape et konsept til ferdig produkt. Lær deg å spille inn, klippe og sette sammen lydfiler til ferdige episoder i skolens podcastsstudio.
Lær randonee fra scratch og bli klar for vinterens vakreste fjelleventyr med toppturer og pudderkjøring! Kurset har fokus på utstyr, teknikk, skredproblematikk og sikker ferdsel i vinterfjellet.
Vi tar utgangspunkt i kunnskap om tradisjonelt riggede båter. Lær om knuter, spleiser og enkel håndsøm som kommer godt med når ting går i stykker og rigges. Vi syr skipssekker og knytter hengekøyer.
Bygg ditt eget snowsurfboard med egen personlig dekor.
Dette valgfaget tar et dypdykk i kunnskap om snø og skred. Etter rådende forhold går vi ut i snøen og ser på hvordan vær og vind og andre forhold er med på å skape forutsetninger for trygg ferdsel.
Lofoten folkehøgskole har en egen skolegenser, og i dette valgfaget kan du strikke din helt egne skolegenser ferdig i løpet av tiden valgfaget varer! Du kan delta som nybegynner eller viderekommende.
Skolen disponerer noen sykler til utlån, og vi prøver også å overta og friske opp noen nye sykler hvert år. I dette valgfaget lærer du å ta vare på og vedlikeholde sykler så de kan brukes året rundt.
Bli med og lek med ullfiber, vann og grønnsåpe. Vi bruker kardet ull og merinoull til toving og nålefilting. Du kan lage sitteunderlag, votter, katanker(ulltøfler), luer, og mye annet.
Mat på tur er essensielt. Det finnes store muligheter for matlaging på tur: Sjusteinsovn, bålgrop og mat på bål og brenner er stikkord. Å utvikle sitt eget turkjøkken er også en del av valgfaget.
Vi har fire ulike internater på skoletunet. Vi har 45 dobbeltrom og 12 enkeltrom, som alle er lyse og trivelige med gode senger. I hver etasje på internatene er det en tilhørende elevstue. Dusj og toalett er på gangen for de fleste, men på ett av internatene har rommene egne bad (koster kr 7.000,- ekstra per år).
Det er mulig å søke om å få bo på enkeltrom til en ekstrakostnad på kr 9000,- per år, og vi etterkommer disse ønskene så langt vi kan.
De fleste foretrekker likevel å bo på dobbeltrom, som jo er det vanligste på folkehøgskole. Vi anbefaler derfor i utgangspunktet alle å velge dobbeltrom for å få mest mulig ut av skoleåret i form av gode vennskap og samtaler.
Skolen ligger i idylliske Kabelvåg, ca. 5km fra Lofotens hovedstad Svolvær. Å reise til Lofoten er en opplevelse i seg selv, og for å komme til skolen anbefaler vi:
Tog og hurtigbåt/buss: Kommer du sørfra kan du reise med tog til Bodø. Her må du skifte til hurtigbåt som tar deg til Lofoten. Det mest miljøvennlige alternativet er riktignok el-tog gjennom Sverige til Narvik. Herfra går buss nr. 300 daglig til Lofoten.
Hurtigruta: Hurtigruta anløper Svolvær både nordfra og sørfra.
Buss: Reiser man nordfra er det flere bussruter tilgjengelig til skolen.
Fly: Svolvær lufthavn ligger 10 km fra skolen. Harstad/Narvik lufthavn Evenes er nærmeste store flyplass. Bussreisa tar ca tre timer til skolen. Du kan ta Flybussen eller buss nr. 300.
For alle reiser i Nordland kan dere se https://reisnordland.no for mer informasjon. Vi hjelper deg gjerne med å finne den beste reiseruta for deg. Til skolestart setter vi opp buss til skolen fra Svolvær lufthavn og Svolvær sentrum.
Foto: Peder Pedersen
Foto: Peder Pedersen
Foto: Peder Pedersen
Bli med opp på Tjeldbergtind for å ta en 360 graders
Hvordan uka blir avhenger når på året vi er og hvilken linje du har valgt.
Vi har ikke høst- eller vinterferie. På den måten sparer vi miljøet for lange reiser og får brukt mer av den fine tiden i Lofoten.
Ellers så skjer det mye forskjellig hele tiden, brettspill og strikking i peisestua, musikk, korsang og band i "bassenget", volleyball og andre ballespill i gymsalen, elevkvelder, bålfyring og kos utendørs. Og ikke minst internatcupen er veldig populær.
Alle som har fylt 18 år ved skolestart, kan søke om plass ved Lofoten folkehøgskole. Vi ønsker engasjerte elever, så skriv om deg selv og dine interesser i søknaden.
Søkere som har behov for tilrettelegging av undervisning eller hverdag, må opplyse om dette i søknaden og legge ved nødvendig dokumentasjon.
Skolen har lange tradisjoner og vårt eldste bygg Hulderheimen (som restaureres i 2024), kan dateres helt tilbake til 1700-tallet. Likevel er det meste av byggningsmasse fra 1950-70, med trapper til skolebygg og internat. Ta kontakt med oss om for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov.
Vi tilbyr vegetariske alternativ til alle måltider, samt glutenfri mat, laktosefri mat og tilpasning til andre allergier. Gi oss beskjed i god tid slik at vi kan legge best mulig til rette for deg.
Vi har fokus på en god og trygg oppstart og et inkluderende skolemiljø. Å være elev hos oss og bo på Lofoten folkehøgskole skal være en så trygg, varm og lærerik opplevelse som mulig - for alle våre elever.