Til hovedinnhold

Elverum folkehøgskule

  • Elevplasser: 130
  • Undervisning pr. uke: Minst 27
  • Skolestart: 17.08.2025
  • Verdigrunnlag:
    Frilynt
    De frilynte folkehøgskolene har verdigrunnlag som ikke tar utgangspunkt i ett bestemt livssyn. De vil gjerne ha elever med ulike interesser og livssyn.
  • Tilbyr: Vegetar, vegan
    De fleste skoler tilrettelegger for matallergier og andre behov. Ta gjerne kontakt med skolen.
  • Miljøsertifisering:
    Miljøfyrtårn
    Sertifisering for skoler som dokumenterer miljøinnsats og viser samfunnsansvar.
    Fairtrade
    Sertifisering for skoler som tilbyr Fairtrade-merkede produkter og bevisstgjør om rettferdig handel.
  • Sted: Elverum
  • Studietur for skolen: Felles bli-kjent-tur til Jotunheimen
Søk på skolenLinjer
På Elverum folkehøgskole kan du velge mellom 11 linjer og 30 valgfag! Ett år med det du elsker – eller drømmer om å prøve! Du møter nye mennesker fra hele Norge og hele verden. 

 

Prøv mye – med mange

Våre forskjellige linjer gjør at mange ulike mennesker søker seg hit, og at vi har dyktige lærere på mange fagfelt. Det gjør for eksempel at vi har kompetanse til å tilby svært mange og varierte valgfag.

Grunner til å velge Elverum folkehøgskole:

To konkurransepoengpoeng

Ved gjennomført skoleår med vitnemål, vil du få to konkurransepoeng til opptak ved universitet/høgskole.

Dette står vi for

Elverum folkehøgskole er frilynt, som betyr at vi ikke er knyttet til noen religiøs organisasjon, og respekterer ulik livspraktisering, politisk oppfatning, religion- eller kulturbakgrunn.

Vi vil at du skal oppleve mestring, delta aktivt i fellesskapet, utfordre deg selv og samarbeide med andre. Dette er «danning», og et viktig fokus gjennom skoleåret.

Folkehøgskolen er eksamensfri.

Fel­les­fa­gene er fag alle ele­vene har sam­men og som både utford­rer og enga­sje­rer deg. Vi tar opp vik­tige og inter­es­sante pro­blem­stil­lin­ger innen miljø, medier og verden i dag – eller løfter taket med en time allsang. Du sit­ter igjen med nye idéer, ny kunn­skap, inn­sikt og gode opplevelser.

Fellesfagene er:

  • Miljøfag
  • Mediefag
  • Verden i dag
  • Allsang/storkor
  • Seminar

Vi har også to temauker der du samarbeider med alle elevene på tvers av linjer og fag. I tillegg regner vi romvask og internatvask som fellesfag.

Vi har over 30 valgfag hvert skoleår. Du kan ha forskjellige fag før og etter jul. Du må velge fag som totalt gir deg minst 55 timer valgfag pr. semester. Det betyr at du må ha ca. 5 timer valgfag i uka, men du kan selvsagt ha flere. Fagene varierer i lengde.

Band

Vi danner ulike band og øver på samspill. I løpet av året arrangerer vi åpen scene på skolen, hvor Band valgfag er verter. I tillegg blir det enkelte andre konserter og opptredener.

Bærekraft og Aksjonsforskning

Du blir med på stunts og prosjekter for å sette fokus på viktige miljøsaker. Du får endre skolens rutiner, lære om bærekraft og miljø og du blir med på å formidle denne kunnskapen til din medelever.

Dans

Tek­nikk, styrke, beve­ge­lig­het, musikk­bruk og spennende koreo­grafi. Du vil møte ulike danse­sti­ler som funk, streetdance, musikaldans, ballett og kreativ dans m.m, samt mulighet for danseshow!

Diskusjonsforum

Vi dis­ku­te­rer temaer i gruppe­r og plenum. Du får øvelse i å argu­men­tere sak­lig for dine syns­punk­ter og må ta stil­ling til andres uenighet.

Djembe

Du får innføring i basis spilleteknikk på Djembe – en afrikansk tromme. Vi spiller enkle afrikanske sanger, som vi setter både rytme og litt dans til.

Filmklubb

Vi ser film fra ulike sjan­gere, ulike regis­sø­rer og med ulike meto­der. Mange av fil­mene er et «must» å se, men det er også åpent for dine ønske­fil­mer.

Fotball

Vi vektlegger høy aktivitet gjennom spillrelaterte øvelser, noe individuell teknikk og spill mot to mål.

Foto

Du lærer å ta bedre bil­der. Vi går gjen­nom kom­po­si­sjons­te­ori og bilde­for­mid­ling, og du får opp­ga­ver som skal gjelpe deg å bli en bedre foto­graf. Du trenger ikke erfaring, men et kamera.

Friluftsliv

Vi drar på over­nat­tings­tu­rer i lavvo, telt, gapahuk, snøhule eller ligger ute under åpen himmel.

Gitar

Vi jobber akus­tisk, og deler oss i grup­per etter nivå og erfa­ring. Du må jobbe mye selv­sten­dig, øve og dis­po­nere egen gitar.

Glassfusing

Vi designer, skjærer, fuser og slumper (smelter og former) glassarbeider som nøkkelringer, vindus­oppheng, fat og smykker.

Hekling

Her lærer du å hekle alt fra handlenett, kurver og lyskuler til grytekluter og sitteunderlag. Vi bruker både bomullsgarn og ullgarn og gjenbruk av materialer som feks sengetøy.

Hiit - High Intensity Interval Training

Hiit er en form for intervalltrening hvor øktene er kortere og mer intense enn ved vanlig kondisjonstrening. Du skal yte maksimalt på hvert intervalldrag og føle at du har gitt ALT!

Hobbygruppe

Vi bruker papp og papir til å lage diverse kort, kalender, scrapbookalbum og origamiesker. Skolen har mye utstyr slik at du får brukt kreativiteten din til fulle.

Jakt

Vi observerer eller deltar på ulike typer jakt, vanligvis skogsfugljakt, elgjakt og rypejakt. Du får innføring i våpenhåndtering. Vi avslutter valgfaget med å tilberede en viltmiddag.

Keramikk

Vi jobber på skolens keramikkverksted, og her får du eksperimentere og lære ulike framstil­lingsteknikker innenfor leire og overflatebehandling med begitning og glasur.

Kickboksing

Vi kombinerer grunn­leg­gende tek­nikker og styrke­tre­ning. Læreren er verdensmes­ter i kick­bok­sing.

Knivmaking

Vi lager skaft og slire til egen kniv. Lag en tradisjonell brukskniv eller en mer personlig utformet kniv.

Kor

Du lærer om stemme­bruk og stemme­opp­var­ming, og synger med den stemmen du har. Vi synger flerstemte sanger i forskjellige sjangere - hovedsakelig populærmusikk men også klassisk.

Langrenn

Skiglede står i fokus. Du får innføring i teknikkene diagonalgang og skøyting. Du lærer om ski, utstyr og smøring for både glid og feste. Vi går skiturer i det fantastiske løypenettet i Elverum.

Moro med Marius

Vi øver balanse, koordinasjon og spenst gjennom turnlek. Turnhallen har trampoline, skumgrop og mange andre apparater.

Mørkerom og analog foto

Vi bru­ker ana­loge kame­raer med svart/hvit-film og du får inn­fø­ring i fremkalling med kje­mi­ka­lier, film og foto­pa­pir i mørkerom.

Piano

Du lærer å spille piano basert på besifrings-spill og akkord­te­ori. Du får gruppe­un­der­vis­ning. Det må beregnes mye egenøving.

Puls

I pulstimene setter vi sammen enkle kombinasjoner av trinn til fengende musikk. En morsom måte å trene kondisjon på sammen med andre.

Ski/Snowboard

Du får inn­fø­ring i sving­tek­nikk, løs­s­nø- og park­kjø­ring. Undervisningen foregår i Trysil­fjellet. Faget koster fra kr 2000. Dette er for å dekke heiskort. Du kan kjøpe rabattert sesongkort.

Språkkafè

Norske og utenlandske elever samarbeider for å utvikle og forbedre den norske språkforståelsen og øke ordforrådet.

Strikking

Vi strik­ker luer, skjerf, hals, panne­bånd, vot­ter, tovede sok­ker og puls­var­mere. Du kan strikke til eget bruk eller lage fine gaver.

Tegning og maling

Det legges vekt på grunnleggende ferdigheter i tegning og maling gjennom kreativt arbeid og personlig uttrykk.

Utholdenhetstrening

Farts­lek og inter­vall­tre­ning, spenst, bakke- og trappeløp og hur­tig­hets­tre­ning. Vi gir dere enkle og effektive øvelser for bedre kondis og hurtighet.

Videoproduksjon

Du lærer å starte et prosjekt, hente inn filer, grovredigere, organisere klipp, legge på tekst, lydeffekter og musikk, finjustere klipp, justere lyd, legge på overganger og effekter i DaVinci Resolve.

Yoga

Klassisk Yoga i rolig tempo med ulike øvelser for å øke energi, velvære og konsentrasjon. Timene vil veksle mellom liggende/sittende øvelser, stående øvelser og massasje/avspenning.

Årbok

Vi jobber som en redaksjon, og setter sammen tidenes beste minne fra folkehøgskoleåret: ÅRBOKA!

Skolen ligger én time fra Gardermoen og 50 min fra Trysilfjellet. Du kommer deg til Oslo på 1,5 time med buss, og litt over en time med bil.

Elverum er Hedmarks nest største by, og det er gangavstand til sentrum – eller «Leiret» som det heter. Der finner du butikker, caféer, to kjøpesentere, bowling, disc golf, gallerier, museer, resturanter og det meste du måtte trenge. Vi har også Terningen Arena, som inneholder flotte idretts- og konsertfasiliteter - og er hjemmebane til Elverum Håndball Herrer, 13 minutter på sykkel fra skolen.

Elverum skysstasjon ligger rett utenfor sentrum, med gode tog- og bussforbindelser til Oslo, Gardermoen, Trondheim, Hamar, Lillehammer og Gjøvik.

Finn reiserute fra der du bor

  • Sagtjernet - Elverums beste badeplass
  • Skiløyper
  • Fotballbane
  • Sandvolleyballbane
  • Railpark
  • Golfbane
  • Skogsstier – perfekte for joggeturer
  • Turnhall
  • Caféer
  • Kjøpesentere
  • Terningen Arena: Håndball-, turn-, og klatrehall
  • Bowling
  • Lasertag
  • Disc golf
  • Shuffleboard
  • Fiskevann
  • Store friluftslivområder
  • Skateanlegg i betong

Slik kan en «vanlig uke» se ut:

Last ned timeplan som pdf ↓

Skoleåret

Skoleåret starter i slutten av august og varer til midten av mai. Det er undervisning seks dager i uken, og enkelte søndager. Vi har høstferie, juleferie, vinterferie og påskeferie.

«Vanlige» uker

Uker med linjefag, valgfag, fellesfag og sosialt program.

Se eksempeltimeplan til nedlasting over.

Linjeuker, 7 uker i året

All aktivitet er i linja. Ofte studieturer eller større prosjekter.

Temauker, 2 uker i året

Brukes til fellesprosjekter hvor elevene blandes i nye grupper og jobber sammen.

Last ned årsplan som pdf ↓

Elverum folkehøgskole driver bistand flere steder. I Kasese, Uganda, har vi bygget et omfattende skole- og idrettsanlegg. I Bwera, Uganda, har vi startet et mindre prosjekt ved Rena School.

Hele skolen er med på å samle inn midler til prosjektene gjennom skoleåret, og Afrikalinja jobber spesifikt med dette. De reiser til Uganda for å følge utviklingen, og se resultatene.

På skole­sen­te­ret «Rwenzori Elverum Educational Centre» i Uganda er det over 800 skole­plas­ser, 10 bygg og to internater. Vi har også etablert to landbruk med fiskedam, dyrking av grønnsaker, frukt og honning. Dyreholdet utvides fra 2024.

Vi har også et nytt turistprosjekt i fjellene og et stort fotballprosjekt med egen klubb.

100% av alle innsamlede midler går til prosjektet.

fredager har vi elevkveld der linjene etter tur har ansvar for å arrangerer noe hyggelig eller gøy for resten av elevene.

Lørdag har vi programkveld. Det kan være:

  • Karaoke
  • Internatkonkurranser
  • Fester
  • Åpen scene
  • Konsert
  • Herrenes- og damenes aften
  • Ball
  • Halloween
  • Filmkveld

Elevrådet arrangerer mange events i løpet av skoleåret, og vi har valgfag som går på kveldstid fra mandag til torsdag.

På skolen er det elevkjøkken og flere elevstuer med TV og Apple-TV med Netflix, Disney+ og en lang rekke filmer. Vi har bordtennis og biliard.

Elevene på de ulike linjene har tilgang på sine spesialrom stort sett hele dagen, f. eks. fotostudio, kunstsal, musikkstudio osv.

Les mer om hva som skjer utenfor undervisningen på elverumfhs.no

Du kan søke skoleplass fra 1. oktober høsten før skoleåret, og vi sender ut tilbud om skoleplass fra 15. november. Du kan søke helt frem til skolestart i august, og vi tar opp elever så lenge det er plass på linjene.

Vi har 18 års aldersgrense.

For Håndballinja kan spillerposisjon påvirke opptaket.

Bygninger

Hovedbygget og de fleste av våre undervisningsrom og internater er bygget mellom 1928–1937. Ta kontakt dersom du har spesielle behov. Sammen finner vi ut hva vi kan tilby deg.

Mat

Alle måltider er inkludert i prisen, enten du er vegetarianer, veganer eller spiser glutenfritt. Dersom du har en spesialdiett som vil være ekstra kostbar for oss må du være forberedt på en egenandel.

Faglig og sosialt

Dersom du har behov for tilrettelegging faglig eller sosialt ber vi om at du tar kontakt med oss. Da kan vi se på mulighetene og eventuelt lage en mest mulig hensiktsmessig plan sammen med deg.

Per Egil Andersen

Rektor

Bak­grunn: all­menn­læ­rer­ut­dan­ning, idrett og vei­led­nings­pe­da­go­gikk, admi­ni­stra­sjon og ledelse samt diverse tre­ner­ut­dan­ning. Under­vis­nings­er­fa­ring fra skole­fri­tids­ord­ning, ung­doms­skole, videre­gå­ende skole og høg­skole. Per Egil har bla undervist på Snowboard-, Backpacker-, Nor­we­gian- og Friluftslivlinja. Vei­le­der for stu­den­ter fra Høg­sko­len i Innlandet.

Epost: rektor@elverumfhs.no
Telefon: 92229855

Kristian Wessel Finstad

Assisterende rektor og lærer

Bak­grunn/Utdanning: Fag­læ­rer­ut­dan­ning i idrett/kroppsøving, Friluftsliv årsstudium, Veiledningspedagogikk, Administrasjon og ledelse, Verdibasert endringsledelse. Har vært linjelærer på Backpaker/Ekstremsport og Friluftsliv. Spil­lererfaring fra Eliteserien. Skoleledererfaring fra grunnskolen. Trener for lag i Elverum Håndball Yngres.

Epost: kristian@elverumfhs.no
Telefon: 99012110

Arild Sveum

Linjelærer: Musikk - Band/Vokal

Bak­grunn: All­menn­læ­rer­ut­dan­ning med musikk. Musi­ker og kom­po­nist. Bred erfa­ring som band­mu­si­ker og musikk­læ­rer i Nami­bia via Freds­korps ung. Med­lem i flere band med ulik genre: pro­g­rock, soul, 70– og 80–tallsrock m.m. Er med i bandet ProgAtom.

Epost: arild.sveum@elverumfhs.no
Telefon: 92854183

Eivind Ellingsen Høimyr

Linjelærer: Foto/Opplevelser

Bakgrunn: Bachelor i medie­de­sign fra Høg­sko­len i Gjø­vik, lærerutdanning i mediefag og veiledningsped. Gikk snow­board­linja på Elverum folkehøgskole 09/10. Har siden 2008 dre­vet firma innen medieproduksjon. Ansvarlig for design, film, foto og web på skolen.

Epost: eivind@elverumfhs.no
Telefon: 40550695
Instagram: @fotolarer

Geir Prøven

Linjelærer: Afrika - Bistand/Kultur

Bak­grunn: all­menn­læ­rer­ut­dan­ning, media og engelsk. Under­vis­nings­er­fa­ring fra skole­fri­tids­ord­ning, barne­skole og ung­doms­skole. Tre­n­er­fa­ring ifra ulike idret­ter. Tea­ter­in­struk­tør, ide­ma­ker og skri­bent for diverse lokale tea­ter og revy­grup­per. Geir er ansvarlig for Elverum folkehøgskoles bistands­pro­sjekter.

Epost: geir@elverumfhs.no
Telefon: 97120983

Ingvild Skogum Aabakken

Linjelærer: Norwegian - Culture/Adventure

Bakgrunn: Bachelor faglærerutdanning i formgiving, kunst og håndverk med fordypning i tegning og bildekommunikasjon, samt årsstudioum i norsk ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

Epost: ingvild@elverumfhs.no
Telefon: 917 41 587

Marius Bergan

Linjelærer: Snowboard/Freeski

Bak­grunn: Fag­læ­rer i idrett/kroppsøving. Tre­ner­ut­dan­nelse i turn og snowboard. Underviser i Elverum turn. Under­vis­nings­er­fa­ring fra Høgskole, barne­skole, skole­fri­tids­ord­ning og basis­tre­ning for ung­doms­skole og videre­gå­ende skole. Vei­le­der og sensor for stu­den­ter fra Høg­sko­len i Innlandet.

Epost: marius@elverumfhs.no
Telefon: 90738740

Per Kjelland

Linjelærer: Backpacker/Ekstremsport

Bak­grunn fra all­menn­læ­rer­ut­dan­ning, idrett og musikkon­ser­va­to­riet. Skue­spil­ler­ ved Hed­mark Tea­ter, Teater Innandet m.m. Musi­ker, kom­po­nist og kor­di­ri­gent. Årelang erfaring med friluftsliv, jakt, fiske og uten­dørs­ak­ti­vi­tet.

Epost: per@elverumfhs.no
Telefon: 95798585

Susan Ege Andersen

Lærer for 2.-årselevene

Bak­grunn: Politi­ut­dan­nelse, lærer­ut­dan­ning med idrett, mate­ma­tikk, imigrasjonspedagogikk, veilednings- og sosialpedagogikk og lærer i Suggestopedi – accelerated learning. Under­vis­nings­er­fa­ring fra poli­tiet med fore­byg­gende arbeid i barn­hage, grunn­skole, videre­gå­ende skole og høg­skole. MOT-informatør.

Epost: susan@elverumfhs.no
Telefon: 92494112

Trine Lise Lundemo

Linjelærer: Kunst/Opplevelser

Bakgrunn: Allmennlærerutdanning med fordypning i forming og engelsk, samt 60 studiepoeng i tysk ved UiO. Lang erfaring som seksjonsleder for kunst og håndverk i grunnskolen. Trine liker spesielt å arbeide med håndarbeidsteknikker, er MOT-coach og aerobicinstruktør. Hun har reist mye og snakker flytende engelsk og tysk, samt litt fransk og italiensk.

Epost: trine@elverumfhs.no
Telefon: 91318238

Kjell Roger Halberg

Kontorfullmektig og teknisk ansvarlig

Bakgrunn som leder for eventbyrået Joker lyd, lys & scene, med oppdrag for landets største artister. Bookingansvarling for konserter i løpet av skoleåret og ansvarlig for Sagtjernfestivalen. Kontorfullmektig og hjelper til som kokk.

Epost: ekspedisjon@elverumfhs.no
Telefon: 920 60 878

Solrunn Irene Nordlien

Internatansvarlig

Bakgrunn: Grafisk designer, med lang erfaring fra mange år i grafisk bransje, samt markedsføring fra hotell- og restaurantbransjen. Solrunn skal være med å sørge for god trivsel for elevene på internatene. Hun skal være vertsskap ved arrangementer, bidra i sosiale medier og markedsføring av skolen.

Epost: solrunn@elverumfhs.no
Telefon: 905 16 892

Bernard Tweve

Byggdrifter

Ber­nard er sko­lens drifts­le­der og brannvernansvarlige. Bak­grunn: bachelor i orga­ni­sa­sjon og ledelse, samt bachelor i informasjonsteknologi. Tweve har ansva­ret for sko­lens byg­nings­masse og for at alt fun­ge­rer med fyring, nøk­ler, ute­an­leg­g og reno­va­sjon. Han hol­der orden på sko­lens IT–anlegg. Jobber i tillegg hos Nortura, Elverum.

Epost: tweve@elverumfhs.no
Telefon: 90857643

Morten Stensby

Vaktmester

Mor­ten er vår kjære vakt­mes­ter som ord­ner det som trengs stort sett før vi vet at vi tren­ger det. Sko­lens Pet­ter Smart som får alt som ikke er i orden til å fun­gere. I til­legg til «mek­king» spil­ler Mor­ten aktivt bass og gitar.

Silje Olsen

Kjøkkensjef

Silje ønsker at elevene skal få gode matopplevelser, utfordre seg i nye smaker, men også lære om, og oppleve den tradisjonelle maten. Lidenskapen er «det søte» så gode desserter og kaker står gjerne på menyen.

Epost: silje@elverumfhs.no
Telefon: 922 67 719

Ketil Larsen

Kokk

Vår emi­nente kjøk­ken­sjef har bak­grunn fra bl.a. Hotell Con­ti­nen­tal, Res­tau­rant Annen Etage og diverse fisk– og vilt/delikatesseforretninger. Når han ikke job­ber hos oss er han enten på ørret­fiske eller på leting etter gamle myn­ter, belte­spen­ner eller andre his­to­riske gjenstander.

Epost: ketil.larsen@elverumfhs.no
Telefon: 95743902

Nighisti Belay Tekie

Internatassistent

Vår allsidige vikar som er alt fra kokk, kjøkkenassistent og renholder.

Epost: nighisti@elverumfhs.no
Telefon: 969 85 379

Pnina Naftaly Nysveen

Internatassistent

Pnina har tid­li­gere job­bet både på hotell og i storkjøkken. Er i dag kjøkkenassistent med noe kokkeansvar.

Epost: pnina@elverumfhs.no
Telefon: 40451336

Brita Trongaard

Tilsyn og sjåfør

Telefon: 488 86 778‬

Linjer på Elverum folkehøgskule

Søk på skolenSkolens nettside

Tidligere elever

Anders Koranda

På skolen er det veldig lett å få en følelse av mestring, og man lærer at man er i stand til mye mer enn man tror – både når det kommer til selvstendighet, det faglig og det sosiale.

Anders Koranda
Finja Köenig

Takknemlig for disse fine mennesker, for denne vakre skolen, alle erfaringer og minner, turer og samtaler. Takknemlig for dette uforglemmelige året!

Finja Köenig
Fredrik Sagen

Det mest idylliske stedet, og en vakker skole. Ikke et eneste negativt ord om dette stedet... Bortsett fra litt for mye snø til tider. Anbefales på det sterkeste!!!😀👍

Fredrik Sagen
Bjørn Andre Tungodden

Dette året har gitt meg utrolig mye, mer en jeg forventet for å si det mildt. Det jeg sitter igjen med som gir mest glede, er alle de sterke relasjonene som er blitt dannet med lærere og elever.

Bjørn Andre Tungodden
Hedda Laier Nybø

Beste valget i mitt liv å gå her! Fantastisk skole❤️

Hedda Laier Nybø
Maria Nikoline Klette

Har hatt et fantastisk år, takk til alle ansatte og elever!

Maria Nikoline Klette

Nyheter

Influenser Stina Talling om fordommer mot folkehøgskole: – Bullshit, tull og tøys

– Dersom du vurderer folkehøgskole, bør du prøve det, sier Stina Talling.

- Lærerne på folkehøgskolen er veldig støttende. De motiverer oss til å følge opp bærekraftsplaner

Mange unge er i dag opptatt av bærekraft, og særlig klima. På folkehøgskole får elever mulighet til å utforske bærekraftige ideer og sette dem ut ...

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen