Til hovedinnhold

Livet på folkehøgskole

Når du går på folkehøgskole, bor du på internat. Det vil si at du sover og spiser på skolen.

På internatene er det enkelt- eller dobbeltrom. Noen internater har bad på rommet, mens andre har bad på gangen. Ofte er det også kjøkken og fellesrom på internatene.

Måltidene spiser du i spisesalen sammen med de andre. Skolene tar hensyn til matallergier. Noen skoler satser også ekstra på vegan- eller vegetarkost.

Vi mener at man lærer mye av å bo sammen med dem man går på skole med. Du lærer å samarbeide og løse problemer ved å leve sammen med folk som er ulike deg selv. Du lærer også dine medelever å kjenne på en helt annen måte når du også bor sammen med dem.

Det kan være mulig å bo hjemme og gå på folkehøgskole, det er det den enkelte skole som avgjør, men det er få som velger en slik løsning.

Et sosialt skoleslag

Folkehøgskole handler ikke bare om det faglige. Det sosiale livet er også en stor del av året på folkehøgskole. Skolene arrangerer elevkvelder, bli-kjent-turer, og andre sosiale arrangementer.

Du kan bruke skolens fellesrom, undervisningsrom og utstyr etter skoletid. Det er alltid noe å finne på og noen som har lyst til å være med. Om det er en spontan kveldstur, volleyballkamp, film, brettspill, bursdagsfeiring i internatstua eller bare sitte med kaffekoppen og prate eller diskutere til langt etter kveldsmaten.

Et aktivt skoleår

Noen skoler har også organiserte aktiviteter på kvelden som kor, fotballtrening, kveldsmøte, samtalegrupper eller kortere kurs innen ulike felt. Et folkehøgskoleår er svært innholdsrikt, med mange aktiviteter og uker der timeplanen blir gjort om på. Det vil derfor være vanskelig å jobbe i tillegg og samtidig få utbytte av folkehøgskoleåret.

Studieturer

Folkehøgskolene reiser på mange spennende studieturer i løpet av skoleåret. På studietur kan du reise og oppleve noe nytt sammen med gode venner.

Sammen kan dere som regel påvirke innholdet på turene, og på noen linjer får dere bestemme reisemål. De felles studieturene for hele skolen er ofte årets høydepunkt for elevene.

Studieturer med høy kvalitet

Studieturer har blitt en sentral del av mange folkehøgskoleår. Noen reiser langt, andre kort. Noen innenlands, andre til nye kontinenter. Turen kan vare fra noen dager til flere uker. Felles for alle turene er likevel at de har et faglig innhold knyttet til noe du skal lære på linja di, i et valgfag eller felles for hele skolen.

Reisene styrker samholdet, og gjør at man blir enda bedre kjent. Felles turopplevelser er også noe man har med seg lenge! Studieturene åpner for nye kulturmøter, og gir innblikk i steder du ikke kjenner fra før.

Noen linjer har studieturer bare i Norge. Dette er gjerne linjer som finner de beste områdene for aktivitetene sine i den vakre naturen i Norge.

Noen ting må man reise for å oppleve selv. Opplegget på studieturene er solid og testet gjennom mange års reiser til samme reisemål. Med deg på turen har du erfarne lærere og/eller lokale kontaktpersoner med mye kunnskap om reisemålet og aktivitetene dere skal gjennomføre.

Noen studieturer er annerledes ved at programmet ikke er fastspikret på forhånd, eller at turen blir arrangert for første gang. På disse turene er elevene ofte med på å bestemme opplegget og planer kan bli lagt underveis på turen.

Reising som en del av undervisningen

En skoletur eller linjetur består hovedsakelig av spennende innhold og opplevelser for elevene. Men, for å sette sammen den perfekte turen kreves først og fremst god planlegging, slik at alt er på plass før avreise.

I perioden før avreise foregår det derfor viktige forberedelser på skolen. Før studiereisen er det vanlig å forbedre seg gjennom å lære om regionen dere skal reise til. Dere setter dere inn i historien, samfunnsforhold, kulturforskjeller og lokale skikker. På denne måten får alle et eierskap til både reisemålet, steder og institusjoner som skal besøkes underveis.

Les mer om livet på folkehøgskole på bloggen vår, eller få oppdateringer i tekst og bilder fra sosiale medier:

Folkehøgskolene på FacebookFolkehøgskolene på InstagramFolkehøgskolene på TwitterFolkehøgskolene på TiktokFolkehøgskolene på Twitter

Dette sier tidligere elever

Piateed/Maria Stavang, Ringerike folkehøgskole

– Jeg kan takke folkehøgskolen for hvor jeg er i dag, for bedre psykisk helse og bedre selvtillit. Man lærer noe av alt, og må faktisk ikke være ferdig utdannet i en alder av 22. Det er det bare du som bestemmer selv!

Piateed/Maria Stavang, Ringerike folkehøgskole
Samuel Massie, Folkehøgskolen 69° Nord

Året på folkehøgskolen er mitt livs mest meningsfylte. Med interessene kom motivasjonen og selvtilliten, kreativiteten og ansvar for egen læring. Nysgjerrigheten var tilbake. Livet var gøy igjen.

Samuel Massie, Folkehøgskolen 69° Nord
Ida Fladen, Danvik folkehøgskole

– Jeg tror folkehøgskolen har hatt ALT å si for der jeg er i dag. Undervisningen var mye friere enn på videregående, med mye praksis og mindre teori. Praksisåret etterpå åpnet mange dører.

Ida Fladen, Danvik folkehøgskole

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Sånn legges året opp på folkehøgskole

Timeplanen kan variere gjennom hele året, og i løpet av en uke har du som regel linjefag, valgfag og fellesfag.

Årsplan

Felles turer

Felles ekskursjoner for alle elever. Dette kan f eks være bytur, fjelltur, båttur og bli-kjent-tur.

Studietur for skolen

Noen skoler har felles studietur for alle elevene.

Prosjektuker

Noen skoler har større prosjekter der alle elevene deltar.

Hjemreisehelger

I løpet av skoleåret har du flere langhelger der du kan reise bort fra skolen.

Ferie

Du har vanligvis høstferie, juleferie, vinterferie og påskeferie.

Timeplan

Morgensamling

På morgensamling samles hele skolen til en felles start på dagen. Den kan bestå av ord for dagen, sang, praktisk informasjon, nyhetsoverblikk og bidrag fra elevene.

Linjefag

Linjefaget er fagretningen du velger når du søker folkehøgskole. Antall timer på linjefaget varierer fra skole til skole, og også om du har ett eller to linjefag.

Fellesfag

Dette er timer alle elevene på skolen har sammen. Det kan være alt fra litteratur, kor, dans, fysisk aktivitet, samfunnsfag, lørdagsseminar og livssyn.

Lørdagsundervisning

Det er obligatorisk lørdagsundervisning en del lørdager på alle folkehøgskolene. Ofte varer undervisningen rundt fire timer og kan være alt fra seminarer til verksteder og ekskursjoner.

Valgfag

Valgfag gir deg mulighet til å fordype deg i andre fag enn linjefaget. Det varierer mellom skolene hvor mange timer valgfag du har i uken, og antall valgfag du kan velge.

Aktiviteter på kveldstid

Folkehøgskolene har sosiale aktiviteter som filmkveld, idrett, samtalegrupper, teater, dans, turer og foredrag. Noen av aktivitetene er det skolen som styrer, mens andre er det elevene som tar initiativ til.

Felles måltider

Det er vanligvis fire måltider om dagen og de fleste spises i fellesskap i matsalen.

Elevkvelder

Fellesarrangementer av og for elever og ansatte på folkehøgskolen.

Stemingsrapport fra Instagram

De fleste bildene er tatt av elevene selv. Vi deler de beste bildene tagget med #fhsliv.

2024 er snart over, og vi er i mimremodus 💫 Sina fra @fhssorlandet viser frem noen av høydepunktene fra skoleåret så la...
Pia som er stipendiat ved @teaterlinja_harstadfhs viser oss litt av det hun har opplevd i år @unsocial_sam 🏴‍☠️🎶👻 #fh...
🎁 En tidlig julegave til dere som skal gå på folkehøgskole neste år! Send innlegget til noen som får glede av det 💌 📈...
Hva skjer på en folkehøgskole etter 16? Marie, Martin, Nora og Zöe viser sin hverdag på @bomlofhs 🧺📺🥪 #fhsliv #folkeh...
Hverdagen ved @bomlofhs pt.1 ☕️🎣🌍👩‍⚕️ #fhsliv #folkehøgskole #folkehøyskole
En dag i livet til Iver ved @fotballeuropagrenlandfhs ⚽️🏐🎅#folkehøgskole #folkehøyskole #fhsliv #grenlandfhs Søk folke...
Du er med mange forskjellige folk i løpet av dagen på en folkehøgskole. Gode muligheter til å bli kjent 🫶 #fhsliv #folk...
A week in the life Haakon Jerving, one of many international students at Norwegian folk high schools. Haakon is a studen...
Astrid deler en uke med lunsj på folkehøgskolen sin 🍽️ Det er vanligvis fire måltider om dagen på alle folkehøgskolene ...
@piamarigk og @idahaukvik viser frem et av internatene ved @ringebufhs og tipser om hva man bør pakke med seg til rommet...
Husk å sette pris på det, dere som fortsatt er i bobla 🫶 📷: @skapfhs #fhsliv #folkehøgskole #folkehøyskole
@tirilstranda og romkamerat Erle bor sammen på @sogndalfhs 1. Velkommen til mitt (Tiril) og Erle sitt rom! 2. Her er vår...