Oppskrift på Chili con carne og cornbread
Elevene på linja «Mat med smak av verden» på Bømlo folkehøgskule deler sin favorittoppskrift med deg. Chili con carne med et fantastisk cornbread. Denne retten må du bare prøve! Den passer perfekt til helgekosen, men også til de dagene du vil unne deg noe ekstra godt.
Oppskrift på Chili con carne
3-4 porsjoner
Dette trenger du:
1 løk, finhakkes
2 hvitløksfedd, finhakkes
1/2 rød chili, fjern frø og finhakk
1/2 ts godt chilipulver
1/2 ts malt spisskummen
1/2 ts knuste korianderfrø
1/4 kanelstang
300 g kjøttdeig, karbonadedeig eller grytekjøtt i terninger
1 boks knuste tomater
1 boks røde bønner
1,5 ss tomatpure
1 dl rødvin og buljong
1 rute mørk sjokolade
sukker, salt og pepper
olivenolje
Slik gjør du det:
Bruk en vid kasserolle med lokk. Fres løk og hvitløk mykt i litt olivenolje. Tilsett chili og de andre krydderne. Ha i kjøttet og fres videre til kjøttet er brunet, krydre med litt salt og pepper.
Rør inn tomatpure og tilsett knuste tomater og væske. Kok opp, legg på lokk og la det småkoke i 1 time.
Ta av lokket og kok videre i 15 minutter.
Smak til med sukker, salt, pepper og tilsett sjokoladen.
Er bønnene ferdig kokt? Da tilsetter du de helt mot slutten av koketiden for å varme de.
Serveringstips:
Dryss over knuste tortillachips før servering. Tilsett også gjerne litt hakket frisk koriander.
Kan også serveres med ris, salat, rømme og cornbread (se oppskrift nedenfor).
Oppskrift på cornbread (maisbrød)
Dette trenger du:
1 liten langpanne
1 kopp maismel, polenta
1 kopp hvetemel
½ kopp sukker
¾ ts salt
5 ts bakepulver
¼ kopp nøytral olje
1 kopp melk
3 egg
Meierismør
Slik gjør du det:
Varm stekeovnen til 200 grader.
Smør langpanna.
Bland sammen de 6 første ingrediensene.
Tilsett resten av ingredienseneu og bland godt. La det svelle i 10 minutter. Helles i den smurte langpanna og stekes i ovn ca. 18 minutter.
Ta et lite stykke smør og dra over toppen av brødet mens det ennå er varmt. Det får da en glasert, blank overflate.
Serveringstips:
Deles i biter og serveres med smør. Passer veldig godt til chili con carne!